Han ritade ingången till frövalvet på Svalbard

Symbol för trygghet och framtid. – Jag kommer knappast att rita något lika betydelsefullt igen, säger Peter Söderman. Bild: Markus Lillkvist/SPT

Finlandssvenske Peter Söderman är arkitekten bakom den unika konstruktion som leder in till frövalvet på Svalbard.

Det har gått åtta år sedan frövalvet invigdes, men Peter Söderman minns ännu dagen.

– Fredrik Skavlan var konferencier. Statsminister Jens Stoltenberg var där liksom Nobelpristagare och andra dignitärer. Alla fick bära in frölådor i berget. Jag tog in en låda med havrefrön från Jordanien. Det var en unik upplevelse som jag bär med mig hela livet.

Fröbanken som egentligen består av tre valv är insprängd närmare 200 meter i en bergssluttning på Svalbard utanför Longyearbyen. Söderman var med redan i planeringsarbetet. Han var då arkitekt på en ingenjörsfirma i Tromsö där han bor.

– Vår firma valdes ut eftersom den hade kompetens för arktiska förhållanden och permafrost.

Kilformad landgång

Peter Söderman fick den utmanande uppgiften att rita ingången till valven. Dels är snödriften ett bekymmer. Dels rasar det ofta block och stenar från sluttningarna ovanför.

Peter Söderman löste det här genom att skapa en kilformad konstruktion som fungerar som landgång mellan bergets inre och parkeringsplanen utanför. Landgången är överbyggd med tak och väggar och avslutas med en bro. Den är åtta meter hög men bara tre meter smal.

– Kravet var att den skulle stå i minst 200 år. Därför krävdes en enkel lösning gjord av betong, rostfritt stål och glas.

Det största i karriären

Porten skulle också vara vacker eftersom den fungerar som ett visitkort utifrån. Det löste man tillsammans med konstnären Dyveke Sanne som skapade ett kristallprytt konstverk ovanför ingångsdörrarna och på taket. Sommartid gnistrar konstverket i midnattssolen och i den flera månader långa vinternatten lyses porten upp av inbyggd LED-belysning.

Fröbanken har fått stor uppmärksamhet världen över. Även för Peter Söderman har arbetet haft betydelse.

– Porten är en symbol för trygghet och framtid, speciellt i den situation som världen befinner sig i just nu. Jag har ritat en mängd byggnader, bland annat skolor, under åren. Men det här slår allt. Jag kommer knappast att rita något lika betydelsefullt igen.

Tärande vintermörker i norr

Det var lågkonjunkturen i 1990-talets början som gjorde att Söderman, då nyutexaminerad från Tekniska högskolan i Otnäs, flyttade till Norge där han skaffade familj. Men han har inte tappat banden till Finland. Den äldsta dottern studerar i Åbo och förra helgen körde Söderman hela vägen ned från Tromsö med en del av dotterns flyttlass.

Hans föräldrar bor i Vasa och det var under ett besök där som Söderman hade tid för en intervju. Med karriär och familj i Norge undrar man om det finns något negativt med hans val. Vintermörkret, svarar Söderman.

– Jag har bott länge i Tromsö men har ändå inte helt vant mig vid mörkret. Under två månader på vintern syns solskivan inte alls över fjällen. Jag blir nedtryckt av mörkret. Men julen lyser upp, och norrmännen har varit smarta. De har förlagt en av Europas största filmfestivaler till just Tromsö i januari. 

Fröbanken har plats för 4,5 miljoner växtarter och -grupper, cirka 500 av varje sort och således upp till 2,5 miljarder frön. Innehåller i dag frön från drygt 5 000 växtarter från 66 länder, även från Nordkorea. De lagras i minus 18 grader. Man valde Svalbard eftersom valven hålls frusna även om kyltekniken slås ut.

Fungerar som en genbank att gå tillbaka till om arter utplånas från jordytan som en följd av krig eller naturkatastrofer. I höstas hämtades de första fröna ut; sådana som förstörts i det krigshärjade Syrien.

Svalbard Global Seed Vault ägs av norska lantbruks- och matdepartementet men lagringen sköts av Nordgen, det Nordiska genresurscentret. Global Crop Diversity Trust ansvarar för försändelserna av frön.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning