Han packar för Helsingfors

Det har spekulerats om den finlandssvenska Nordeachefen ska bo i Stockholm eller rentav i London. – Nej, säger Casper von Koskull. Om företagets huvudkontor är i Finland ska vd:n bo och betala skatt där. Bild: Evy Nickström

I Björn Wahlroos karismaskugga har Nordeas Casper von Koskull bråttom att förändra banken. Vad banking är om fem år vet han ännu inte själv.

STOCKHOLM. Casper von Koskull, 57, tar inte mycket plats. På den finsk-svenska handelskammarens träff på Grand Hotel i Stockholm går han fram som minglets mera kortväxta rördrom, med grått hårsvall i jolleseglarfrisyr, som avslöjar att han finlandssvenskt gärna seglar.

Nordeas koncernchef och vd är banking alltigenom och beskrivs i finansmedierna som effektiv, utan att köra över någon.

Banker har han sysslat med hela sitt liv, i London, Frankfurt, New York. En av de största manövrerna, att flytta Nordeas huvudkontor till Finland har han precis drivit igenom med ett massivt stöd av ägarna.

– Men hur bankerna ser ut om fem till tio år vet jag inte, säger han. Fråga inte mig.

På scen i Spegelsalen på hotellet arbetar han med företagsledarens sense of urgency, momentumet i att skapa känslan av att det är bråttom med banken. Han citerar den kanadensiska premiärministern Justin Trudeaus oneliner: "Världen aldrig har gått framåt så fort som nu, och den kommer aldrig att gå lika långsamt som nu".

Suddigt som Afghanistan

– Jag har börjat tala om Vuca-världen, säger han, från engelskans ord för rörlig, osäker, komplex och mångtydig. Begreppet är från den amerikanska armén för att beskriva Afghanistan.

Och klassiska banker hotas på allvar av en oklar och rörig framtid. Också andra som har it-yta till massorna vill etablera sig i att hantera folks pengar: Google, Amazon, Apple.

För att åtminstone kunna dra nytta av den europeiska bankunionen flyttar Nordea i oktober huvudkontoret från Kungsträdgården intill slottet i Stockholm till de mera oglamorösa kvarteren kring den förra verkstadsbangården i Vallgård i Helsingfors.

Nordeas styrelseordförande Björn Wahlroos ska bo kvar på Östermalm, men von Koskull räknar med att lämna tvärgatan till den exklusiva Strandvägen, "om företagets huvudkontor är i Finland ska vd:n bo och betala skatt där".

Han har inga särskilda band till Helsingfors, förutom studieåren i finska Hanken. Casper von Koskull är barn till generationen av finlandssvenska bruksingenjörer, "i Tervakoski, Högfors och Tammerfors".

Gör som Foodora

Men banktrafiken ska bli bättre för alla. I centrala Stockholm har han fått cykelbudstjänsten Foodora som måttstock - där han själv lyfter en årslön på nästan två miljoner euro knegar invandrare på kring minimit.

– Det har tagit mig 45 sekunder att beställa mat från någon av omkring 100 restauranger i Stockholm och så har jag den hemma hos mig på 35 minuter, säger han. Så behöver inte min fru alltid laga maten för mig. Så ska också banken fungera.

Bank i mobilen tror han på och vill "balansera det digitala och det mänskliga". Plötsligt får han där på scenen, med headsetet, det att det att framstå som en väldig innovation – att ringa till sin bank och kunna tala med en människa.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03