Familj på roddtur hittade dödad lokatt i Ingå skärgård

Vem kan ha gjort något så här grymt? undrar Pelle Heikkilä. Bild: Pelle Heikkilä

Skådespelaren Pelle Heikkilä gjorde ett makabert fynd i skärgården på söndagen. På en liten obebodd kobbe i Ingå skärgård hade någon bundit och dödat ett lodjur.

Familjen var ute på roddtur i skärgården och tog iland på liten kobbe då Pelle Heikkilä med fru och döttrar fick syn på det döda lodjuret.

Heikkilä insåg genast att det inte var fråga om någon naturlig död.

– Lokatten var bunden från baktassarna till halsen. Det såg jätteäckligt ut, säger Heikkilä som blev mycket upprörd över fyndet.

Han beslöt sig genast för att polisanmäla händelsen och sedan klippa loss repen och ge lokatten en värdig begravning.

– Det gick inte att ringa polisen på en söndag, så jag chansade och ringde 112. Men de tog det mycket seriöst och konstaterade genast att det var fråga om tjuvskytte.

Heikkilä sattes i kontakt med polisen i västra Nyland, som bad Heikkilä hämta lokatten till närmaste strand.

– Jag packade in lokatten i en sopsäck och körde upp den till fastlandet där en polis kom för att möta mig. Det kändes bra att polisen såg så allvarligt på fallet och ville reda ut det. De bad mig dokumentera fyndet både med bilder och video.

Olagligt dödande av björn, varg, lodjur eller järv utreds som grovt jaktbrott.

Kännetecknande för grovt jaktbrott är ett rått och brutalt genomförande eller strävan efter betydande ekonomisk nytta. När det gäller stora rovdjur ligger rovdjurshat ofta som grund.

För grovt jaktbrott kan det bli fängelse från några månader upp till fyra år. Dessutom kan man få jaktförbud på upp till tio år.

Gärningsmannen kan dömas till att betala staten värdet på det dödade djuret.

Källa: STT, Polisen

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning