Han är tillbaka – Paavo Väyrynen återvänder till riksdagen i dag

Riksdagshusets plenisal. Bild: SPT / Ari Sundberg

Veteranpolitikern och tidigare centerpartisten Paavo Väyrynen återvänder till riksdagen i dag.

När Paavo Väyrynen nu återvänder till riksdagen gör han det enligt egen utsago i egenskap av representant för Medborgarpartiet. Han utgör därmed en egen riksdagsgrupp. Väyrynens relation till Medborgarpartiet är dock konfliktfylld. Det råder bland annat oenighet om vem som egentligen sitter i partiets ledning och Väyrynen har inte fått mandat av partiet att representera det.

Paavo Väyrynen blev invald i Europaparlamentet 2014 på Centerns mandat. I riksdagsvalet 2015 blev han även invald i riksdagen för Centern men anhöll då om befrielse från uppdraget för att fortsätta som EU-parlamentariker. Hans ersättare Mikko Kärnä (C) tog i stället plats i Riksdagshuset. Väyrynen meddelade om sin återkomst tidigare i vår. Kärnä ifrågasatte då Väyrynens rätt att återta sin plats men något hinder för det fanns inte.

Väyrynen har suttit i riksdagen i flera omgångar sedan 1970. Han har även varit minister i två regeringar, kandiderat i fyra presidentval och har varit ordförande för Centern. Sedan 2017 har han säte i Helsingfors stadsfullmäktige. Till utbildningen är 71-åriga Väyrynen doktor i statskunskap.

Väyrynen lämnade Centern och avsade sig samtidigt titeln som partiets hedersordförande i vår efter en seglivad konflikt med partiet som berodde på Väyrynens dubbla lojaliteter som grundare av Medborgarpartiet 2016.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46