Han är tillbaka – Paavo Väyrynen återvänder till riksdagen i dag

Riksdagshusets plenisal. Bild: SPT / Ari Sundberg

Veteranpolitikern och tidigare centerpartisten Paavo Väyrynen återvänder till riksdagen i dag.

När Paavo Väyrynen nu återvänder till riksdagen gör han det enligt egen utsago i egenskap av representant för Medborgarpartiet. Han utgör därmed en egen riksdagsgrupp. Väyrynens relation till Medborgarpartiet är dock konfliktfylld. Det råder bland annat oenighet om vem som egentligen sitter i partiets ledning och Väyrynen har inte fått mandat av partiet att representera det.

Paavo Väyrynen blev invald i Europaparlamentet 2014 på Centerns mandat. I riksdagsvalet 2015 blev han även invald i riksdagen för Centern men anhöll då om befrielse från uppdraget för att fortsätta som EU-parlamentariker. Hans ersättare Mikko Kärnä (C) tog i stället plats i Riksdagshuset. Väyrynen meddelade om sin återkomst tidigare i vår. Kärnä ifrågasatte då Väyrynens rätt att återta sin plats men något hinder för det fanns inte.

Väyrynen har suttit i riksdagen i flera omgångar sedan 1970. Han har även varit minister i två regeringar, kandiderat i fyra presidentval och har varit ordförande för Centern. Sedan 2017 har han säte i Helsingfors stadsfullmäktige. Till utbildningen är 71-åriga Väyrynen doktor i statskunskap.

Väyrynen lämnade Centern och avsade sig samtidigt titeln som partiets hedersordförande i vår efter en seglivad konflikt med partiet som berodde på Väyrynens dubbla lojaliteter som grundare av Medborgarpartiet 2016.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning