Kim Holviala grundade hemlig darknet-sajt och greps av polisen – nu prövar han yttrandefriheten i rätten

Kim Holviala är mannen bakom Finlands största Tor-sajt, Sipulikanava. Han ställer upp för Piratpartiet i riksdagsvalet 2019. Bild:

Polisen misstänker honom för grovt narkotikabrott, men själv anser Kim Holviala att tvisten handlar om yttrandefrihet. Grundaren av nedlagda Sipulikanava förbereder sig nu för rättegång och riksdagsval.

Den 31 oktober klockan 19.45 var en helt normal tisdagskväll hemma hos Kim Holviala i Dickursby i Vanda. Han satt vid sin dator och smuttade på en kopp glögg. Hans sambo höll på med sitt.

Plötsligt hörde han ljudet av hundtassar mot parketten i hallen. Det var förvånande eftersom paret inte har någon hund. Två sekunder senare stormades vardagsrummet av polisens tungt beväpnade och maskerade insatsstyrka. Poliserna brottade ner Holviala på golvet och satte handfängsel på honom.

Efter insatsstyrkan följde Tullens och Centralkriminalpolisens män. Männen kom fram till Holviala och började ställa frågor: Var är drogerna? Var är vapnen? Var är högarna med pengar?

Holviala sade som det var: de enda drogerna som fanns i bostaden var två gram cannabis för eget bruk. Några vapen och droger fanns det inte.

–  Själva husrannsakan genomfördes sakligt, jag har inget att klaga över på den punkten. Jag hjälpte till så gott jag kunde genom att låsa upp datorerna och så vidare, säger Holviala.

Sedan bar det av till Tammerfors polishäkte. Där fick han stanna praktiskt taget isolerad i fyra veckor tills han flyttades till Kylmäkoski fängelse. Efter ytterligare tre veckor konstaterade Tullen att det inte längre fanns några skäl för att hålla honom häktad och lät honom gå.

Misstänkt narkotikabrott

För närvarande är Holviala på fri fot i väntan på åtal. Tullen misstänker honom för grovt narkotikabrott för att ha förmedlat stora mängder narkotika på en webbplats på Tor-nätverket. Fram tills att polisen stängde webbplatsen i samband med husrannsakan var Sipulikanava en av Finlands tjugofem största sajter med upp till 13 000 unika besökare per dag.

Holviala nekar bestämt att han har gjort sig skyldig till narkotikabrott. Han erkänner att han är mannen bakom Sipulikanava och att han visste att sajten användes av knarklangare för att sälja sina produkter, men säger att han inte hade något med affärerna att göra.

Holviala grundade Sipulikanava som ett diskussionsforum på Tor-nätverket den 13 mars 2014. Tor-nätverket fungerar ovanpå det som vi vanligtvis kallar internet och är hundra procent anonymt och krypterat. Det innebär att användarna inte kan spåras av myndigheterna, vilket är en barnlek på vårt vanliga internet.

– Jag har alltid varit en förespråkare av anonymitet och yttrandefrihet, säger Holviala om varför han grundade Sipulikanava.

– När den vid tidpunkten största Tor-sajten Thorlauta kördes ner bestämde jag mig för att grunda Sipulikanava. Jag jobbar som systemadministratör så det var en barnlek för mig. Dessutom behövde jag en hobby.

Holvialas mål var att skapa en plats där användarna kunde diskutera känsliga ämnen utan att bli avslöjade – i likhet med Thorlauta. Flera av diskussionerna berörde missbruk och psykisk ohälsa. Narkomaner, prostituerade och människor som kämpade med psykiska sjukdomar pratade öppet om sina liv och problem. Efterfrågan på en dylik kanal var stor och sajten började växa i rask takt.

Knarkhandeln börjar

Anonyma och krypterade nät som Tor-nätet brukar kallas darknet. Darknet är bland allmänheten känd som en samlingsplats för narkotikahandel, barnporr och annan brottslighet.

Även om Holvialas uttalade syfte var att skapa ett diskussionsforum dröjde det inte länge förrän de första narkotikaannonserna dök upp på sajtens köp-och-sälj-sektion. Langarna lade upp annonser på vilka varor de hade att erbjuda och sina alias på en krypterad meddelandetjänst. Som administratör och moderator hade Holviala möjlighet att radera dem, men lät bli.

– Jag funderade ett tag på vad skulle göra åt dem och beslöt att låta dem stå kvar, säger Holviala.

Varför?

– Faktum är att folk använder droger, det kan inga förbud stoppa. Det är bättre med tanke på folkhälsan om användarna inte behöver köpa sina droger i någon mörk gränd och utan att veta vad de får. Speciellt bland sprutnarkomaner är det livsfarligt.

Holviala anser att det är bättre att öppna upp frågan så mycket som möjligt. I samband med köp-och-sälj-annonserna uppstod diskussioner där användarna recenserade narkotikan i fråga och varnade för opålitliga langare och farliga produkter.

– Narkotikahandeln har traditionellt ägt rum inom små kompiskretsar. Nu öppnades den upp för alla att följa med för första gången.

Gjorde du någon moderering över huvud taget?

– Jag gjorde två sorters moderering. Allt som hade att göra med barnporr var förbjudet och det raderade jag direkt. Jag tog också bort sådana privata uppgifter som namn, adresser och telefonnummer som kan användas för att terrorisera folk. Därtill tog jag bort sådana inlägg som flaggades av användarna.

Tycker du att sajten underlättade knarkhandeln?

– Visst. Men jag tror inte att den inverkade på mängderna. Tullen hävdar att nedläggningen av Sipulikanava hade en betydande inverkan på knarkhandeln, men samtidigt ser vi nyheter som tyder på det motsatta, säger Holviala.

Det är också talande att det dröjde mindre än ett dygn innan det fanns tre nya liknande sajter. De nya sajterna har tagit över där var Sipulikanava slutade, men är mindre nogräknade när det gäller personangrepp till exempel. Barnporren lyser lyckligtvis fortfarande med sin frånvaro.

Ville vara öppen

Holviala har jobbat inom it-branschen hela sitt liv. Han har fungerat som systemadministratör för flera stora webbplatser i Finland, har en bra lön och två barn som han träffar så ofta han kan. Hans senaste förhållande upphörde efter husrannsakan, men det vill han inte diskutera desto mera.

Det kan verka udda att en it-ingenjör och tvåbarnsfar skulle upprätthålla en webbplats som tillåter knarkhandel, men inom it-kretsarna är det inte helt ovanligt med en viss anarkism.

Det som är mera udda är att Holviala som it-proffs förvarade Sipulikanava-servern hemma i sin lägenhet. Om han ville hade han kunnat köpa serverutrymme utomlands och därmed undvika att någonsin bli spårad. Varför gjorde han det inte?

– Det var inte vad jag ville. Jag hade inget behov av att gömma mig. Ifall jag hade velat gömma mig hade ingen någonsin hittat mig. Jag var väldigt öppen om mig själv på Sipulikanava. Jag berättade till och med att jag bor i Dickursby.

Principiellt viktigt

Tills vidare är det omöjligt att veta hur det ska gå för Holviala. I och med att Tullen inte beslagtog några betydande mängder narkotika eller pengar i samband med husrannsakan (de två grammen som låg på skrivbordet har Tullen valt att ignorera i förundersökningen) lutar man på narkotikabrottsparagrafens punkt om förmedling.

Huruvida Holviala kan fällas för förmedling är en principiellt intressant fråga. Enligt honom själv har han inte haft någon som helst kontakt med de knarklangare som erbjöd droger på sajten. Kan det att han inte raderat annonserna betraktas som förmedling?

Enligt Holviala och hans advokat är svaret nej. De grundar sitt påstående på lagen om yttrandefrihet i masskommunikation, paragraferna 12 och 13.

Enligt den är chefredaktören för en webbplats inte ansvarig för sådana brott som grundar sig på innehållet i ett meddelande som gjorts tillgängligt för allmänheten. Däremot kan chefredaktören dömas till böter för chefsredaktörsförseelse om hen uppsåtligen eller av oaktsamhet har låtit bli att ingripa i när den sortens meddelanden publicerats.

Ifall Holviala blir fälld för grovt narkotikabrott (förmedling) innebär det att alla chefredaktörer för alla webbplatser som innehåller meddelanden med brottskoppling kan dömas för brottet i fråga, enligt honom själv. Han syftar på alla stulna cyklar, mobiltelefoner och spelkonsoler som finns till salu på diverse köp-och-sälj-sajter på helt vanliga internet. Brottsmisstanken skulle i så fall vara häleri.

Riksdagen nästa

Anonymitet, yttrandefrihet och kryptering är så pass stora intressen för Holviala att han vill jobba för dem politiskt. Holviala är sedan länge medlem i Piratpartiet och nästa vår ställer han upp i riksdagsvalet.

– Vi behöver kring 13 500 röster för att få en riksdagsledamot i Nyland. I senaste valet fick vi 6 000 röster och sedan dess har vårt stöd fördubblats enligt galluparna, säger Holviala.

Piratpartiet har tills vidare inga riksdagsledamöter. I kommunalvalet 2017 fick partiet sina två första kommunfullmäktigeledamöter: Petrus Pennanen (Helsingfors) och Arto Lampila (Jyväskylä).

Piratpartiet fokuserar på frågor som berör informationssamhället. Till dem hör yttrandefrihet, rätten till anonymitet, ökad transparens i myndighetsförfarande och direkt demokrati.

Holviala skriver under partiets linje. Därtill lyfter han fram några andra politikområden som han vill jobba för.

–  Jag tycker att cannabis ska legaliseras och resten av drogerna dekriminaliseras. Överlag bygger den finska drogpolitiken på gammal propaganda som inte stämmer.

Han anser att cannabis är avsevärt mindre skadligt än alkohol och tycker att det skulle vara positivt om allt fler övergick från att dricka till att röka.

Dekriminaliseringen skulle göra det lättare att styra missbrukare till rätt sorts vård i och med att de skulle slippa oroa sig för att bli straffade.

Få riksdagsmän har it-bakgrund

Dessutom vill Holviala förnya familjepolitiken så att den utgår från barnets bästa i samband med skilsmässor.

– Lagen pratar redan i dag om barnets rättigheter till båda föräldrarna, men i praktiken blir den andra föräldern ofta åsidosatt. Det att pappan får träffa sitt barn fyra dagar i månaden och tvingas betala hundratals euro per månad i underhåll är inte klokt.

Det att knappt någon av de nuvarande riksdagsledamöterna har en bakgrund inom it-branschen är också oroväckande.

Jyrki Kasvi (De gröna) är den enda riksdagsledamoten som har it-bakgrund. Det är lite udda att Finland som strävar efter att bli en föregångare i it-frågor inte har fler riksdagsledamöter som kan it-frågor.

Därtill vill han jobba för alla utstötta, utslagna och bortglömda människor som han lärt känna på Sipulikanava.

– De litar på mig, de vet att jag inte moraliserar. Jag uppskattar dem som vem som helst annan människa, enligt mig är alla människor jämlika, säger Holviala.

Ålder: 45 år.

Jobb: systemadministratör.

Familj: två barn som han träffar så ofta som möjligt.

Känd för: grundade Finlands största Tor-sajt, Sipulikanava.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning