Han är HBL:s nya röst

Bild: Karl Vilhjálmsson

HBL stärker sin opinion genom att satsa på ekonomisk kompetens. Torsten Fagerholm blir ny ledarskribent.

I augusti kliver Torsten Fagerholm in på redaktionen vid Mannerheimvägen 18 i centrala Helsingfors för att föra vidare stafettpinnen som opinionsbildare då John-Erik Jansén går i pension.

Som ledarskribent kommer Fagerholm framför allt att fokusera på ekonomi, teknik, innovation, energi- och klimatfrågor.

Helsingforsaren Fagerholm, 37, är för tillfället chefredaktör för Affärsmagasinet Forum och har en lång journalistisk erfarenhet och ett brett ekonomiskt kunnande. Han är statsvetare och politices magister vid Åbo Akademi och har tidigare arbetat på utrikes- och försvarsministerierna innan han bytte bana. Som journalist har Fagerholm jobbat bland annat på Studentbladet och Svenska Yle, på en norsk finansnyhetsbyrå och på Bloomberg News som energireporter med fokus på EU och Norden.

Som ledarskribent på HBL hoppas Fagerholm kunna sporra läsarna till eftertanke genom att leverera opinionsjournalistik med tuggmotstånd.

– I en ofta kakofonisk dygnet runt-nyhetsmiljö vet läsarna redan vad som har hänt, däremot saknar de röster som vågar inta helikopterperspektiv, blicka framåt och bakåt – och tidvis ställa läsaren framför spegeln.

– Under de sex år som jag lotsat Affärsmagasinet Forum, Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift, har mitt ledord varit att aldrig underskatta läsaren. Det håller jag fast vid.

Fagerholm anser att Svenskfinland är betjänt av höjd allmänbildning beträffande näringsliv och innovationer.

– I Svenskfinland rapporteras för lite, och ibland för ytligt, om företags-, national- och privatekonomi. Samtidigt är näringslivs- och teknikbevakning på svenska en domänfråga för framtiden.

För Affärsmagasinet Forum gäller det nu att staka fram en fortsättning på bästa möjliga sätt.

– Affärsmagasinet Forum fyller helt klart en viktig funktion och Heidi Furu kommer att ta vid som ställföreträdande chefredaktör, kommenterar styrelseordförande Stefan Björkman.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning