Hammarskjöld-dokument granskas av FN

Ban Ki-Moon ska tillsätta en utredning för att klargöra sanningshalten i dokumenten, och undersöka om de kan vara förfalskade. Bild: Ozan Kose

Originaldokument som stöder teorin att FN:s svenske generalsekreterare mördades i en komplott har hittats i Sydafrika. Nu ska handingarnas äkthet granskas, uppger källor för tidningen Foreign policy.

Dag Hammarskjöld omkom i samband med en flygkrasch i Zambia (dåvarande Nordrhodesia) 1961. Men vad som egentligen hände i samband med FN:s svenske generalsekreterares död har varit föremål för utredningar, spekulationer och konspirationsteorier sedan dess.

För 18 år sedan offentliggjordes kopior av dokument som pekade mot att en paramilitär grupp i Sydafrika under den dåvarande apartheidregimen kan ha planerat dådet med stöd av USA:s underrättelsetjänst CIA, den brittiska säkerhetstjänsten och ett belgiskt gruvbolag. CIA har förnekat inblandning i händelsen.

Dokumenten var dock kopior och äktheten har inte kunnat fastställas. Men sedan FN-chefen Ban Ki-Moon tillsatt en expertpanel för att undersöka bevismaterial kring orsaken till flygkraschen har originalen hittats i Sydafrika, skriver Aftonbladet med hänvisning till tidningen Foreign policy.

Källor till tidningen uppger att Ban Ki-Moon ska tillsätta en utredning för att klargöra sanningshalten i dokumenten, och undersöka om de kan vara förfalskade.

En utredning genomförd av Nordrhodesia kom fram till att flygkraschen, i vilken totalt 16 personer omkom, orsakades av ett misstag från pilotens sida. En senare FN-utredning gav däremot inget tydligt svar på vad som inträffat. 

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning