Hamilton vann i Monaco – tillägnar Lauda segern

Lewis Hamilton och Valtteri Bottas fick ställa sig på prispallen i Monaco. Bild: Andrej Isakovic/Lehtikuva-AFP

Valtteri Bottas tvingades nöja sig med tredje plats i det legendariska loppet i Monaco.

Att Lewis Hamilton skulle vinna Monacos GP kom inte som en överraskning. Startar man från pole position och leder efter första kurvan är det inte mycket motståndarna kan göra. Om inte ledaren gör ett misstag. Men det var länge sedan den femfaldige mästaren gjorde ett.

Hamilton fick sällskap på pallen av Sebastian Vettel, som därmed satte stopp för Mercedes dubbelsegrar, och av Valtteri Bottas på tredje plats. Det var Hamiltons 77:e seger.

– Och ett av de hårdaste lopp jag kört. Segern tillägnar jag Niki Lauda, säger han.

– Visste inte om däcken skulle hålla med den fart som jag hade men jag ville inte komma in och byta. Gjort det en gång här och då förlorade loppet. Så jag sa att antingen krasch eller seger.

Punktering för Bottas

Var det någon som hotade Lewis? Ja. Max Verstappen, som jag tycker var loppets förare. I sista delen av loppet låg han bara några meter bakom.

Men det var en falsk ordning. På banan var holländaren tvåa men i verkligheten fyra. När han körde ut efter däcksbytet körde han lätt ihop med Valtteri Bottas. Bägge fick punktering och tvingades in igen men Verstappen fick dessutom ett tidsstraff på fem sekunder för att man släppt i väg honom på vad domarna tyckte var ett farligt sätt.

Besviken

Att Valtteri Bottas var besviken över tredje platsen såg man lång väg. Han kolliderade med Red Bulls Max Verstappen vid depån. Han tvingades komma in till depån igen och föll till fjärde plats.

– I kvalet kunde jag pressa Lewis men i loppet gick det inte alls. Och smällen med Max gjorde det ju inte lättare, säger han.

Finländaren var nästan sju sekunder efter Hamilton, men när stallkamraten fick problem med däcken och drog ner på tempot kunde både Bottas och Vettel köra ifatt.

Verstappen pressade

Jag har skrivit det tidigare och gör det igen. Tycker att det är fel att föraren skall få ett straff när det är teamet som gör fel. Dra av poäng i konstruktörs-VM eller ge dem saftiga böter.

Verstappen fick självklart reda på straffet men körde som om han inte fått något. Han pressade Hamilton, som inte tycks ha några tävlingsnerver men jag skulle ändå vilja veta hur ofta han kollade i backspegeln. En rejäl attack kom på näst sista varvet och det blev en lätt beröring med hjulen.

– Det var tufft med Max. När vi kom ut ur tunneln, där jag visste han skulle försöka, såg jag honom i sista sekunden när han försökte köra om. Min enda tanke de sista varven var att jag inte ville krossas under pressen, säger Hamilton.

Räikkönen varvad

Kimi Räikkönens alla fans blev djupt besvikna. Räikkönen hade absolut inget med de främsta att göra utan blev till och med varvad. Han kom i mål som 17:e.

I början av loppet var det mycket knuff men efter de 78 varven var det bara Leclerc som tvingats bryta. Mycket ovanligt för att vara Monaco.

Monte Carlo

Formel 1 deltävl 6 av 21

1) Lewis Hamilton, Storbritannien, Mercedes, 1.43.28,437, 2) Sebastian Vettel, Tyskland, Ferrari, +2,602, 3) Valtteri Bottas, Finland, Mercedes, +3,162, 4) Max Verstappen, Nederländerna, Red Bull, +5,537, 5) Pierre Gasly, Frankrike, Red Bull, +9,946, 6) Carlos Sainz, Spanien, McLaren, 53,454, 7) Daniil Kvyat, Ryssland, Toro Rosso, +54,574, 8) Alexander Albon, Thailand, Toro Rosso, +55,200, 9) Daniel Ricciardo, Australien, Renault, +1.00,894, 10) Romain Grosjean, Frankrike, Haas, +1.01,034.

Ställning

1) Hamilton, 137 p, 2) Bottas, 120, 3) Vettel, 82, 4) Verstappen, 78, 5) Charles Leclerc, Monaco, Ferrari, 57, 6) Gasly 32, 7) Sainz 18, 8) Kevin Magnussen, Danmark, Haas, 14, 9) Sergio Perez, Mexiko, Racing Point, 13, 10) Kimi Räikkönen, Finland, Alfa Romeo, 13.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning