Hamilton tog 81:a segern efter upphämtning

Lewis Hamilton (höger) fick jubla i Ungern. Bild: Laszlo Balogh/TT-AP

Han jagade och jagade – och till slut var han förbi. Lewis Hamilton stod för en mäktig upphämtning i Ungern och vann F1-loppet efter ett taktiskt genidrag av teamet. – Jag visste inte om jag skulle klara det, sade britten.

Den 34-årige regerande mästaren startade tvåa i sin Mercedes i Budapest – och vägrade låta Max Verstappen vinna.

Verstappen, som startade i pole position och tog starten, ledde fram till det 67:e varvet av 70 när en vilt jagande Hamilton tog sig förbi och säkrade sin åttonde seger för säsongen efter taktiskt rävspel av Mercedes.

Hamilton var förbi nederländaren redan på det 39:e varvet, men körde av banan och tappade mark. Senare, på varv 49, valde Mercedes-stallet att kalla in honom i depån ytterligare en gång för att få fräscha däck på bilen. När han väl kom ut skiljde det 21 sekunder mellan förarna.

Sedan började jakten.

– Jag visste inte om jag skulle klara det och jag är ledsen att jag tvivlade på vår strategi – den var briljant, sade Hamilton.

Han korsade mållinjen närmare 18 sekunder före Verstappen.

– Vilken körning, vilken taktik. Bara du kunde lyckas med det där i dag, sade Hamiltons tävlingsingenjör Peter Bonnington.

Segern var Hamiltons 81:a i karriären. Framgången gör att britten utökar sig ledning i mästerskapet, han har nu 62 poäng ner till stallkamraten Valtteri Bottas och ytterligare sju ner till Verstappen.

– Vi var helt enkelt inte tillräckligt snabba. Jag gjorde allt jag kunde för att hålla liv i däcken, men det räckte inte, sade Verstappen.

Nästa F1-tävling körs i Belgien den 1 september.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning