Hamilton tangerade Schumachers rekord – Bottas tvingades bryta

Lewis Hamilton med en av Michael Schumachers tidigare racinghjälmar. Bild: Bryn Lennon, Pool via AP

Michael Schumacher lade av 2012 men Lewis Hamilton har fortsatt att jaga tyskens rekordnoteringar. I GP-tävlingen i Nürburg tangerade han antalet delsegrar i formel 1.Britten vann före Max Verstappen och Daniel Ricciardo.

91 delsegrar. Det är nu ett antal som formel 1-stjärnan Lewis Hamilton delar med legendaren Michael Schumacher.

Efter loppet överraskades Hamilton av Schumachers 21-årige son Mick, som räckte över en av sin pappas tidigare racinghjälmar.

– Jag vet inte vad jag ska säga, säger britten i Viaplays sändning.

– När man växer upp och ser upp till någon, idoliserar någon, och då inte bara hur bra förare han var utan också för vad han fortsatte att göra år efter år, race efter race och vecka efter vecka. Att se hur han dominerade så länge ... Jag tror inte att någon, framför allt inte jag, trodde att jag skulle vara i närheten av hans rekord. Det är en otrolig ära, och det kommer ta ett tag att smälta.

35-åringen var överlägsen på den tyska GP-banan i Nürburg. Efter 60 körda varv var Mercedesföraren till slut 4,47 sekunder snabbare än tvåan nederländaren Max Verstappen, Red Bull, och 14,613 före Renaults australiske förare Daniel Ricciardo.

Valtteri Bottas, som startade från första rutan, tvingades bryta på den 19:e varvet på grund av tekniska problem. Kimi Räikkönen blev alla tiders mesta GP-förare då han körde i mål som 12:a i sitt 323:e grand prix.

Segern innebär att Lewis Hamilton drygade ut totalledningen, vilket gör att han har fortsätter att vara i bra position för att avsluta säsongen med ytterligare en tangering av Michael Schumachers rekordnotering i F1-världen: Sju VM-titlar.

Hamilton, som har sex titlar (2008, 2014, 2015, 2017, 2018 och 2019), toppar resultatlistan på 230 poäng, 69 poäng före Bottas.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning