Hamilton snabbast i tidskvalet – tangerade Schumachers rekord

Britten Lewis Hamilton är nu jämsides med Michael Schumacher i antalet pole positions. Bild: Emmanuel Dunand / AFP / Lehtikuva

Tidskvalet inför morgondagens lopp i Belgiens GP bjöd inte på några större överraskningar. Lewis Hamilton fortsatte sin goda form och stod för den snabbaste varvtiden i Spa och startar därmed från förstarutan. Finländarna kom trea respektive fyra.

Banrekordet på Circuit de Spa-Francorchamps slogs redan under förmiddagens träningar av Kimi Räikkönen. Den snabba farten fortsatte i tidskvalet, där Mercedesföraren Lewis Hamilton till slut var snabbast. Med det nya banrekordet 1:42,553 tog han första startrutan till morgondagens lopp och kom dessutom jämsides med förarlegendaren Michael Schumacher i antal pole positions.

– Känslan är fantastisk. Jag måste tacka mitt team, de har gjort ett otroligt bra arbete. Detta är en av mina favoritbanor. Jag har världens bästa jobb, gladdes Hamilton i C Mores sändning.

Efter att Hamilton försäkrat karriärens 68:e pole position förmedlades en gratulationshälsning från Michael Schumachers familj åt honom.

– Ett stort tack för gratulationerna. Jag ber för Michael och hans familj hela tiden. Jag har haft privilegiet av att få tävla med honom och har alltid beundrat honom. Han kommer alltid att vara en av sportens största genom tiderna.

Sebastian Vettel, som inför tidskvalet meddelades ha undertecknat ett nytt treårigt kontrakt med Ferrari, tackade för förtroendet och startar från andrarutan i morgondagens lopp. Hans tid var endast tre tiondelar långsammare än Hamiltons.

Finländarna startar sida vid sida

Finländarna Valtteri Bottas och Kimi Räikkönen hängde inte helt med i Hamiltons och Vettels fart, men startar från andra raden till Belgiens GP. Finländarna var inte helt nöjda efter tidskvalet.

– Det skulle ha varit trevligt att vi (Hamilton och Bottas) skulle ha startat från de två första rutorna. För att vara ärlig har Hamilton gjort ett mycket bra arbete genom hela veckan och jag har haft det svårt av någon anledning, kommenterar Bottas.

Räikkönen såg ut att ha möjlighet att få ett riktigt bra resultat i slutet av tidskvalet men ett misstag förstörde hans snabba varv. Dessutom klagade han om att bilen skakade genom hela tidskvalet i stallradion, men stallets ingenjörer lyckades inte åtgärda problemet.

– Ganska patetiskt kval. Jag vet inte vad bilens problem berodde på, det skulle väl fixas om vi visste vad orsaken var, säger den till synes missnöjda Räikkönen i C Mores sändning.

Loppet på Circuit de Spa-Francorchamps går av stapeln i morgon klockan 15:00 finsk tid.

Belgiens GP

Preliminär startordning:

1. Lewis Hamilton, Mercedes

2. Sebastian Vettel, Ferrari

3. Valtteri Bottas, Mercedes

4. Kimi Räikkönen, Ferrari

5. Max Verstappen, Red Bull

6. Daniel Ricciardo, Red Bull

7. Nico Hulkenberg, Renault

8. Sergio Perez, Force India

9. Esteban Ocon, Force India

10. Jolyon Palmer, Renault

11. Fernando Alonso, McLaren

12. Romain Grosjean, Haas

13. Kevin Magnussen, Haas

14. Carlos Sainz, Toro Rosso

15. Lance Stroll, Williams

16. Felipe Massa, Williams*

17. Marcus Ericsson, Sauber**

18. Pascal Wehrlein, Sauber**

19. Daniil Kvijat, Toro Rosso***

20. Stoffel Vandoorne, McLaren****

*= Fem placeringars degradering för Massa på grund av att ha ignorerat gult flagg

**= Fem placeringars degradering för Ericsson och Wehrlein för byte av växellåda

***= 20 placeringars degradering för Kvijat för att ha använt nya kraftkällor

****= 65 placeringars degradering för Vandoorne för att ha bytt växellåda och kraftkällor

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning