Hamilton satte stopp för finländsk första startrad

Förhållandena var torra under förmiddagen på Hungaroring i Ungern. Bild: Andrej Isakovic / AFP / Lehtikuva

Det blir Lewis Hamilton som startar från första plats i morgon i ungerns GP i formel 1. Detta efter att ha slagit de finländska förarna Valtteri Bottas och Kimi Räikkönen i sitt sista tidskvalsvarv.

Tidskvalet på Hungaroring såg ut att bli som vilket kval som helst, men moder natur hade andra planer. Väderförhållandena förändrades drastiskt efter den första delen av kvalet och regnet tog över.

Stallen och förarna var tvungna att taktisera och fundera över däckbyten i de krävande förhållandena. Flera bilar slirade och snurrade på banan. Det var dock som vanligt Mercedes och Ferrari som tävlade starkast om de främsta startplatserna inför morgondagens lopp.

Startordningen avgjordes först under det sista kvalvarvet då Valtteri Bottas, efter att Kimi Räikkönen satt den snabbaste tiden för dagen, kontrade med att köra ett utmärkt varv och erövrade förstaplatsen. Men glädjen över den finska dubbelledningen var inte långvarig. Endast ett ögonblick senare kom Mercedesföraren Lewis Hamilton i mål efter sitt snabba varv och som det så ofta går med britten lyckas han trycka ur sig tidskvalets snabbaste tid.

– Det är fantastiskt för stallet att ockupera de två främsta startplatserna. Det förväntade vi oss inte, kommenterar Hamilton efter tidskvalet i C Mores sändning.

Att Mercedes, som legat efter rivalen Ferrari hela helgen vad beträffar fart, lyckades vända kvalet till sin fördel och går nu in i morgondagens lopp från utmärkt läge glädjer stallet.

– Det är otroligt viktigt med en dubbelledning inför loppet. Lewis var snabbare i sitt sista varv, men han fick även köra senare vilket innebar en mer torr körbana, säger Bottas.

För Ferrari och Kimi Räikkönen såg det hela mycket bra ut, nästan till slut. Sebastian Vettel var inte i sin bästa form och startar ur fjärderutan i morgon, men Räikkönen hade alla chanser att ta hem pallplatsen.

– Förhållandena var inte ideala, men bilen var körbar. Jag hade lite otur då jag kom med nya däck in på det sista snabba varvet men hamnade bakom en Haas-bil. Vi hade chansen att ta pallplatsen, men i morgon är en ny dag, kommenterar Räikkönen tidskvalet.

Ungerns GP på Hungaroring kör i gång i morgon klockan 16:10.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning