Hamilton på väg mot femte titeln

Bild: Lehtikuva-AFP/Clive Mason

Britten Lewis Hamilton är ett steg närmare världsmästartiteln i Formel 1. Han startar i pole position i loppet i USA efter att ha varit snabbast i kvalet.

Det räcker att Lewis Hamilton får åtta poäng fler än konkurrenten Sebastian Vettel i Austin i amerikanska Texas för att britten ska kunna räkna hem sin femte världsmästartitel. Det innebär att om Hamilton kommer etta, och Vettel samtidigt slutar trea eller lägre, så är titeln i hamn.

I loppet, som startar på söndagskvällen, finsk tid, startar Lewis Hamilton längst fram. Bredvid sig har han Ferraris Kimi Räikkönen.

Vettel startar femma

Vettel, som också kör för Ferrari, har fortfarande chansen att hålla mästerskapet vid liv. Han kom in som andre förare i kvalet men kommer att starta tre placeringar längre bak till följd av att han inte bromsat tillräckligt fort efter att den röda flaggan hissats under träning.

Att ta sig förbi Mercedes finländske förare Valtteri Bottas och Red Bulls australiske Daniel Ricciardo, som startar framför honom, kommer inte att bli någon lätt uppgift.

"Viktigt"

Lewis Hamilton kunde andas ut efter kvalet.

– Det här var viktigt, det var nära. När vi kom in på sista delen så visste jag att det var jämnt mellan oss. Det skulle krävas stabila varv. Det första var okej men inte bra nog. Det andra var precis så lite bättre (som behövdes). Ferrarisarna är uppenbarligen väldigt snabba, sade Hamilton enligt Reuters efter kvalet.

Vettel var också hyfsat nöjd efter loppet, trots att det bara var en tiondels sekund mellan de tre snabbaste förarna.

– Det var oväntat nära i dag, jag hade inte förväntat mig det, sade Vettel enligt AFP.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning