Hamilton har märkt att attityden blivit tuffare

Bild: Mladen Antonov/Lehtikuva

Kommer Singapores GP att bli en returmatch mellan Lewis Hamilton och Charles Leclerc?

Singapore

Vem vet? Kanske blir Valtteri Bottas eller Max Verstappen de som drar största nytta om det blir ett bökigt lopp med flera krockar. För två år sedan inträffade det direkt efter starten. Sebastian Vettel kraschade först med Max Verstappen och sedan med dåvarande stallkompisen Kimi Räikkönen. Lewis Hamilton tackade och tog en enkel seger.

Hamilton säger att han har märkt att attityden bland förarna förändrats och att han gillar det blivit lite tuffare.

Charles Leclerc konstaterade efter närkampen i Österrike mot Max Verstappen att han skulle ändra körstil och det har han gjort. Den förste som märkte det var Lewis Hamilton. Bottas sa samma sak efter duellen med stallkamraten i Ungern. Nu är det den femfaldige mästarens tur att säga samma sak efter den förlorade kampen mot Charles Leclerc i Monza.

-Jag kommer att ändra mig och kommer att köra tuffare så länge som domarna tillåter det. Man har ju tolkat det hela på ett nytt sätt.

I Monza klagade den femfaldiga mästaren över att Leclerc inte gav honom tillräckligt med plats för att kunna köra om. Engelsmannen tyckte dessutom att monegasken körde farligt. Samma sak sa de etablerade förarna om Hamilton när han gjorde debut i F1.

- Inget problem om det är så vi kan köra och det gillar jag. Så länge vi vet att man inte behöver lämna en lucka som är lika bred som bilen. Bara jag vet vad som gäller och att det gäller för alla förare, säger Hamilton.

Fia vill att man följer reglerna utan att gå till överdrift och utan att följa lagens bokstav in i minsta detalj. Mer överseende betonas. Man hoppas att det kan bli fler tuffa närkamper. Något både åskådare och förare vill ha.

Diskussionen började i Kanada. Sebastian Vettel förlorade segern efter ett mycket kontroversiellt straff som han fick eftersom domarna ansåg att han efter en avåkning körde farligt upp på banan igen och hindrade Hamilton som i sin tur var tvungen att bromsa hårt för att undvika en kollision.

Leclerc fick gult kort i Monza för att han bytte linje vid inbromsning och tvingade Hamitlon, som ville attackera, att köra rakt fram i chikanen.

- Absolut inget problem, säger Hamilton.

- Det var en tuff fight och det är bara bra. Så länge som domarna är konsekventa är allt ok.

Bottas trivs inte i Singapore

- Den här banan tillhör inte mina favoriter och jag har alltid haft det svårt här, säger Bottas. 

Bästa placeringen är en tredje plats 2017. En plats som han mer eller mindre fick gratis när Sebastian Vettel eliminerade inte bara sig själv utan också Kimi Räikkönen och Max Verstappen.

- Men den här gången kommer jag hit med en helt annan känsla för nu kan jag omsätta allt jag lärt mig.


Kanske har finländaren också sneglat på stallkamraten Lewis Hamilton som vunnit fyra gånger. Marina Bay Street Circus är nog en bana som passar Mercedes bättre än Ferrari. Den italienska motorn lär ha lite fler hästkrafter men Bottas bil har bättre downforce och det är perfekt för den 5,073 km långa och krokiga banan med inte mindre än 23 kurvor.

- För oss kan det bli en perfekt helg, säger Bottas.

Kommer vädret också att bli perfekt? Smoggen från bränderna i Indonesien har dragit in över Singapore och regeringen har varnat och sagt att äldre människor, gravida och de som har astma skall hålla sig inomhus så mycket som möjligt.

Vad säger Bottas?

-När du nyser eller snyter dig efter ett lopp kommer det ut svart sot. Har ingen aning om man kan göra något åt det eller vad det innebär för din kropp och så vitt jag vet har ingen undersökt det. Självklart skulle jag hellre vilja andas in ren luft.

- Hade jag bott här hade jag varit inomhus så mycket som möjligt.

1. Lewis Hamilton Mercedes 284

2. Valtteri Bottas Mercedes 221

3. Max Verstappen Red Bull 184

4. Charles Leclerc Ferrari 182

5. Sebastian Vettel Ferrari 169

6. Pierre Gasly Red Bull 65

...

12. Kimi Räikkönen Alfa R. 31

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning