Hamilton omges av rykteskarusell

Lek eller allvar? Lewis Hamilton trivs med att vara medelpunkt. Bild: Lehtikuva/Andrej Isakovic

Sätter Lewis Hamilton sin arbetsgivare Mercedes under press?

Monaco

Enligt uppgift skall hans nya kontrakt vara klart sedan flera veckor men den fyrfaldige mästaren har än så länge inte skrivit på. Nu cirkulerar nya rykten kring orsakerna.

– Vi har ingen press på oss, säger Mercedes motorsportchef Niki Lauda till Bild am Sonntag.

– Utan tvekan kommer det att ske. Med hundratioprocentig säkerhet. Vi är eniga om allt och det spelar ingen roll om han skriver under nu eller om tre veckor.

Men varje gång inget händer börjar rykteskarusellen.

Den gamle mästaren Damon Hill har sin egen teori.

– Hamilton är en stor maktfaktor inom sporten och han vill kanske låta Mercedes darra och svettas lite och det gör kanske cheferna just nu, säger han till The Sun.

– Han är mycket bra på att se helt oskyldig ut och inte förstå något men jag tror att han är mycket klok när det handlar om sin makt och styrka inom formel 1.

Ett av ryktena påstår att det handlar om pengar och hur länge kontraktet skall gälla. Efter segern förra året spreds spekulationen att engelsmannen kanske skulle sluta. Och det var och kanske är ett rykte Lewis utnyttjat och spelat med i intervjuer. Han har till och med sagt att han inte kommer att köra så länge till. Hamilton är 33 år och vad han menar med inte så länge till har han inte gett något svar på.

Att han skulle lägga av tvivlar nästan alla på. Hamilton skulle nämligen absolut inte ha något emot att slå eller åtminstone vinna lika många titlar som Michael Schumacher. Nämligen sju. Engelsmannen har fyra och kan vinna den femte i år. Han har tagit över ledningen i VM-serien före Sebastian Vettel. 95 poäng mot 78.

– Skulle inte förvåna mig om han fortfarande tänker på att Nico Rosberg helt plötsligt slutade, säger Hill.

Lewis har flera gånger med förtäckta ord sagt att när han blev av med titeln till Nico var det en svår förlust och att han inte förlorade mot den bäste föraren.

– Tror också han längtar efter mera fritid. För det är stentufft jobb han har.

Det har exempelvis Rosberg som tillbringar mer tid med sin familj men inte har lämnat grenen. Dels är han expert kommentator för tyska RTL, dels har han köpt in sig i den nya elektrisk formel E-serien.

1. Lewis Hamilton, Mercedes, 95

2. Sebastian Vettel, Ferrari, 78

3. Valtteri Bottas, Mercedes, 58

4. Kimi Räikkönen, Ferrari, 48

5. Daniel Ricciardo, Red Bull, 47.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning