Hamilton gav Bottas finalsegern

Valtteri Bottas tog segern i Abu Dhabi och tredje platsen i VM-tabellen. Bild: Lehtikuva/Andrej Isakovic

Finalloppet i F1 blev inte lika dramatiskt och spännande som för ett år sedan. Men Valtteri Bottas fick en fin avslutning på säsongen.

Utan att nedvärdera Valtteri Bottas seger i Abu Dhabi måste man dock säga att han fick den till skänks av lagkamraten Lewis Hamilton. Det var också hans tredje vinst i formel 1 och det räckte till en tredje plats i VM. tabellen. Dessutom har Bottas stått ytterligare 10 gånger av 20 möjliga på pallen.

Den nykorade världsmästaren var då och då snabbare under de 55 varven men satte aldrig in en avgörande attack. Kanske var det ett sätt att tacka Bottas för en bra säsong och att han varit en lojal teamplayer.

Redan från starten stod det helt klart att Bottas inte skulle kunna köra in de 23 poängen som behövdes för att slå Sebastian Vettel, som blev trea.

- Det var en otroligt viktig seger för mig för andra halvan efter sommarlovet gick det inte så bra så det här var en perfekt avslutning på säsongen, säger Bottas.

- Lewis kom lite närmare men det var jag som kontrollerade loppet. Enda lilla nervösa ögonblick var när jag skulle varva en långsammare bil.

Utan att vara taskig mot Hamilton så har man lite svårt att tro honom att han inte hade en chans mot Bottas. Han har nämligen en otroligt tävlingsinstinkt och är inte van att bli tvåa. Vi har flera gånger sett hur sur han har varit på pallen när det bara blivit en andra eller tredje plats. Den här gången var det inget fel på humöret.

- Grattis till Valtteri. Han körde ett perfekt lopp. Jag försökte faktiskt att köra om men det är svårt här.

Som nästan alla finländare blir det inte några känsloutbrott när Bottas vinner. Inget hoppande på pallen.

- Men det betyder inte att vi inte har några känslor. Bara att vi har den inombords och jag är mycket lycklig.

För ett år sedan körde han för Williams och hade inte en aning om att han några veckor senare skulle flytta till Mercedes. De flesta tror att Bottas har en stor chans att utmana Hamilton i framtiden.

- Helt galet egentligen och jag har vunnit tre lopp. Fattar knappast hur mycket jag lärt mig men vet inte om det räcker för att köra om titeln nästa år, säger Bottas.

Under hela loppet körde Kimi Räikkönen mot Max Verstappen och det var med nöd och näppe som han kunde köra i mål som fyra. Bara 0,8 sekunder före holländaren. Den platsen fick han gratis när Daniel Ricciardo tvingades bryta. För Räikkönen blev det till slut en fjärde plats i mästerskapet.

Säsongen 2017 är slutkörd men förberedelserna för 2018 börjar idag med två dagars tester i Abu Dhabi. Den som får abstinensbesvär för att det inte körs någon tävling. Ha mod. Om 17 söndagar, 28/3, öppnas säsongen 2018 med Australiens GP i Melbourne.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning