"Hamilton förtjänar att bli adlad"

Mercedesföraren Lewis Hamilton. Bild: Maxim Shemetov/Lehtikuva

Inte nog med att han är på väg att bli tidernas främste formel 1-förare, Lewis Hamilton har rivit ner murar även på andra områden. Han förtjänar därför att bli adlad av drottning Elizabeth, menar den förre F1-världsmästaren Damon Hill.

– Lewis har alltid brutit ny mark och utmanat normerna ända sedan han kom till formel 1, eller redan när han körde karting, säger Hill om sin brittiske landsman till The Guardian.

– Om han blev adlad skulle det inte bara vara för hans framgångar på racingbanan utan också för att visa att han som en svart förare har öppnat dörrar för alla som inte är vita.

Hamilton, stallkamrat med Valtteri Bottas, har i år tangerat Michael Schumachers rekord på sju VM-titlar. Han har också slagit tyskens rekord med antal tävlingssegrar (94) och pole position (97).

Men Hamilton har också varit en förkämpe för jämlikhet, antirasism och mångfald genom sitt engagemang vid sidan av racingen.

– Han använder sin berömmelse i positiva syften. Skulle han bli adlad skulle det öka hans möjligheter att göra skillnad i frågor som jämlikhet, antirasism och miljö, säger Hill.

Flera grupper har legat på för att Hamilton ska bli adlad. Tre brittiska F1-förare har tidigare adlats, Stirling Moss, Jack Brabham och Jackie Stewart.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning