Hamilton flög iväg med momsen

Lewis Hamilton har redan säkrat sin fjärde VM-titel. Bild: Lehtikuva/Toshifumi Kitamura

F1-stjärnan Lewis Hamiltons skattemygel har blivit avslöjat.

Formel 1-stjärnan Lewis Hamilton köpte ett eget flygplan för över 20 miljoner euro.

Genom ett slugt upplägg via ön Isle of Man fick han tillbaka momsen på över 4 miljoner, visar den stora paradisläckan.

Den typen av upplägg har lett till att EU-länder gått miste om över 800 miljoner euro.

Paradisläckan

När Hamilton köpte sin röda privatjet med Armani-gardiner 2013 var det jurister på byrån Appleby tillsammans med revisionsbyrån Ernst & Young som hjälpte den brittiske föraren med momsupplägget. Det visar den så kallade paradisläckan, som avslöjar mängder av skatteupplägg bland världens rikaste, såväl politiker som företag som kändisar.

Ett krav var att Hamiltons plan måste landa på Isle of Man, en ö mellan Storbritannien och Irland känd för sina lågskatteupplägg för stormrika personer.

"Det handlar om ett kort stopp, normalt mindre än två timmar", skrev Appleby i sin förklaring till skatteupplägget.

Så lång tid ungefär tar det att registrera ett plan på ön. Sen behöver man aldrig komma tillbaka.

Hamilton var med på noterna, så han fick tillbaka momsen. Det visar hemliga dokument i läckan från Appleby till Süddeutsche Zeitung. Den tyska tidningen har sedan delat den med TT, SVT och mer än 90 andra medieföretag samordnade av journalistnätverket ICIJ.

Inga onda avsikter

Den nu fyrfaldige formel 1-vinnaren hade inga onda avsikter, skriver hans advokater i en kommentar. Han har rådgivare som sköter hans affärer.

Appleby och Ernst & Young hade många möten och mejlkonversationer om hur man kunde kringgå EU:s regelverk för moms i fallet Hamilton. Avgörande är att flygplan måste ägas av företag och användas i affärssyfte, inte som privat leksak. Då kan man få tillbaka momsen. Moms är nämligen en skatt som endast konsumenter betalar, på allt från strumpor till flygplan, men som företag slipper. Men för att slippa moms duger det inte att vara brevlådeföretag, som många är på Isle of Man, enligt EU:s regler.

Hamiltons upplägg är ett virrvarr, med ett bolag på Isle of Man – Stealth – som hyr planet av hans företag på Brittiska Jungfruöarna, ett annat skatteparadis. Det företaget importerade planet via Isle of Man och Storbritannien till EU.

Stealth har inga anställda. Adressen går till juristbyrån Applebys kontor på Isle of Man. Där samsas Stealth med adresser till inte mindre än 1 100 bolag och stiftelser.

Inte ensam

Lewis Hamilton är långt ifrån den enda stormrike personen att hitta kryphålet med momsen på Isle of Man. Den lilla ön med 85 000 invånare har i dag det största flygplansregistret i skatteparadis, med 1 000 registrerade plan. På frågor från journalistnätverket ICIJ, svarar myndigheterna på Isle of Man att moms för mer än 8 miljarder kronor har återbetalats till 231 jetplan som registrerats där. Pengar som annars skulle ha gått till EU:s medlemsstater.

Sedan ICIJ skickat sina frågor till Isle of Mans myndigheter kallade öns regeringschef Howard Quayle till en presskonferens den 23 oktober – långt före denna publicering.

Vi har inte hittat något bevis för att vi har gjort fel eller att våra tull- och skattemyndigheter felaktigt har återbetalat moms, sade han.

Samtidigt sade Quayle att han hade bett det brittiska finansministeriet att granska öns flygplansregister.

HBL-SPT-TT

• Paradisläckan, ”Paradise Papers” på engelska, kommer från ett 20-tal slutna territorier. Materialet gavs till den tyska tidningen Süddeutsche Zeitung som delade med sig det till journalistnätverket ICIJ. 381 journalister från 96 medieföretag i 67 länder har sedan granskat innehållet.

• Materialet utgör 1,4 terabyte – 13,4 miljoner dokument. Huvuddelen kommer från juristbyrån Appleby, med kontor i en rad skatteparadis och med många storföretag och förmögna personer som kunder.

• I läckan ingår också bolagsregister från 19 territorier, bland dem skatteparadis som Bahamas, Bermuda och Kajmanöarna.

• Läckans innehåll spänner över nästan 70 år, 1950–2016.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning