Hamilton etta i Belgien – Räikkönen återhämtade sig trots straff

Sebastian Vettel (bak) lyckades inte komma ifatt Lewis Hamilton. Bild: Loic Venance / AFP / Lehtikuva

Mercedesföraren Lewis Hamilton fullbordade sin perfekta helg med att ta hem segern i Belgiens GP. Sebastian Vettel kom tvåa och Daniel Ricciardo trea och därmed blev finländarna utan podieplaceringar. Något av en besvikelse efter att Valtteri Bottas startat från tredjerutan och Kimi Räikkönen från den fjärde.

Lewis Hamilton gjorde i Belgiens GP sin 200:e start i formel 1 -serien och såg till att loppet blev minnesvärt genom att köra hem segern. Britten startade från förstarutan och höll ledningen så gott som genom hela tävlingen.

– Det har varit ett strongt veckoslut av teamet och mig själv. Allt stöd har varit till stor hjälp och publiken har varit fantastiskt, kommenterar Hamilton i C Mores sändning.

Ferrariföraren Sebastian Vettel utmanade Hamilton starkt längs med loppet. Tyskens bästa möjlighet för att komma förbi Mercedesföraren var halvvägs i tävlingen då Force India förarna Esteban Ocon och Sergio Perez kolliderat och säkerhetsbilen kommenderades ut på banan. Efter omstarten till det 34:e varvet som följde drabbade Vettel och Hamilton samman mycket intensivt men britten höll sin ledning.

– Det var ett kul och intensivt race. Varje varv väntade jag på att Hamilton skulle göra ett misstag, men det kom aldrig, säger Vettel.

Straffad Räikkönen kämpade sig till fyra

I och med omstarten fick också Kimi Räikkönen nytt liv i sitt lopp, efter att tidigare ha blivit utdelad ett 10 sekunders straff och fallit från fjärde till åttonde placering. Orsaken bakom straffet var att Räikkönen inte saktade ner under gult flagg. Men då bilarna samlades ihop bakom säkerhetsbilen kom Ferrariföraren fast femman Daniel Ricciardo som hade lett honom med tiotals sekunder.

– Emellanåt kändes bilen bra, speciellt med de mjuka däcken. Men allt förstördes av straffet. Om jag skulle ha varit på något farligt läge skulle jag kanske förstå det, men så var det inte. Dessa underliga situationer händer ibland, förklarade Räikkönen efter loppet.

Valtteri Bottas höll sig tapper vid tredjeplaceringen som han startade från, men några varv efter omstarten passerade både Ricciardo och Räikkönen honom. Därmed slutade Räikkönen fyra och Bottas femma. En besvikelse för Mercedesföraren som fortfarande hoppas vara med i tätstriden i förartabellen. Nu växer skillnaden mellan honom och tvåan Hamilton till 34 poäng.

Med åtta återstående tävlingar kommer formel 1 -säsongen att få en oerhört spännande avslutning då Vettel och Hamilton strider om världsmästerskapet. Endast sju poäng skiljer förarna. I tillverkarserien är det Mercedes som håller täten med 392 poäng följd av Ferrari med 348. Nästa lopp är Italiens GP i Monza – en tävling som Ferrari definitivt vill göra väl från sig i.

– Vi har tagit fina framsteg och ser fram emot nästa tävling som är vår hemmatävling i Monza, bäddar Vettel.

Belgiens GP

Resultat:

1. Lewis Hamilton Mercedes

2. Sebastian Vettel Ferrari

3. Daniel Ricciardo Red Bull

4. Kimi Räikkönen Ferrari

5. Valtteri Bottas Mercedes

6. Nico Hülkernberg Renault

7. Romain Grosjean Haas

8. Felipe Massa Williams

9. Esteban Ocon Force India

10. Carlos Sainz Toto Rosso

11. Lance Stroll Williams

12. Daniil Kvijat

13. Jolyon Palmer Renault

14. Sander Vandoorne McLaren

15. Kevin Magnussen Haas

16. Marcus Ericsson Sauber

17. Sergio Perez Force India

18. Fernando Alonso McLaren

19. Max Verstappen Red Bull

20. Pascal Wehrlein Sauber

Formel 1

Förartabell topp tio:

1 Sebastian Vettel Ferrari 220

2 Lewis Hamilton Mercedes 213

3 Valtteri Bottas Mercedes 179

4 Daniel Ricciardo Red Bull 132

5 Kimi Räikkönen Ferrari 128

6 Max Verstappen Red Bull 67

7 Sergio Perez Force India 56

8 Esteban Ocon Force India 47

9 Carlos Sainz Toro Rosso 36

10 Nico Hülkenberg Renault 34

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning