Hamburg pustar ut efter G20-tumult

Uppemot 100 000 personer totalt har varit ute på gatorna och demonstrerat under G20-dagarna i Hamburg. Bild: Steffi Loos

Facit efter de våldsamma protesterna i Hamburg förskräcker: 476 skadade poliser och flera hundra gripna demonstranter. Tysklands förbundskansler Angela Merkel har fått kritik för att just Hamburg, ett välkänt fäste för vänsterextremister, valdes för G20-mötet.

Statsledarnas G20-möte avslutades i lördags men kravallerna på Hamburgs gator fortsatte ända in på den tidiga söndagsmorgonen.

För tredje kvällen i rad brann barrikader på gatorna. Demonstranter kastade stenar och flaskor på polisen.

Polisen svarade med vattenkanoner och tårgas, och twittrade att människor skulle lämna oroliga områden för att inte utsätta sig för fara. All tågtrafik vid Sternschanze ställdes in. Butiker plundrades och fönsterrutor på en bank slogs sönder, skriver tidningen Die Zeit.

Omkring klockan halv fyra på morgonen twittrade polisen att situationen hade lugnat ned sig.

Många skadade

Räddningstjänsten meddelade att skadade personer togs om hand, men nämnde inget antal.

Sedan i torsdags har totalt 476 poliser skadats, enligt vad polisen själv uppgav vid en presskonferens på söndagseftermiddagen. Hur många demonstranter som har skadats är oklart, men 186 har gripits och 225 omhändertagits.

Våldsamheterna från något tusental personer har överskuggat att närmare 100 000 människor hade samlats för att fredligt demonstrera mot G20-ländernas politik, bland annat med budskap om kraftiga åtgärder mot klimathotet och lösningar på migrant- och flyktingkrisen.

Beska reaktioner

Hamburgs polismästare har sagt sig vara chockad över kraften i upploppen, plundringarna och "vågen av destruktiv ilska".

Tysklands president Frank-Walter Steinmeier har besökt Hamburg efter kravallerna. Han är skakad av vad han sett men försvarar beslutet att förlägga det internationella toppmötet där, skriver Die Zeit.

Inrikesminister Thomas de Maizière vill att våldsverkare ska ha hårda straff.

– De var inte demonstranter utan kriminella, säger han.

Minst 20 000 poliser kallades in till G20-mötet, även från Österrike.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning