Halva arbetsdagen går till mejl och telefonsamtal

Nästan hälften, 45 procent, av arbetsdagen går åt till att svara på mejl och telefonsamtal, enligt en kunskapssammanställning av Arbetsmiljöverket. Arkivbild.Bild: TT/NTB Scanpix/Lise Åserud

Nästan hälften, 45 procent, av arbetsdagen går åt till att svara på mejl och telefonsamtal. Så ser verkligheten ut för dagens kontorsanställda.

Digitaliseringen gör att arbetet är närvarande även utanför arbetstid, och myndigheten varnar för att det kan minska arbetstagarnas möjligheter till återhämtning. Flera studier visar att tillgängligheten kan kopplas till en rad negativa hälsoeffekter. "Bara under åren 2012–2014 har sjukskrivningar till följd av stress ökat med 70 procent", skriver Arbetsmiljöverket i Sverige i en kunskapssammanställning om flexibiliseringen av arbetslivet, som refereras av SVT Nyheter.

Enligt en ny studie av Sveriges akademikers centralorganisation (Saco) upplever chefer en högre grad av digital stress än andra anställda akademiker. Rapporten visar att chefer med ständiga krav på nåbarhet är särskilt påverkade av det gränslösa arbetslivet och att problemen är som störst inom kommunal sektor.

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33