En halv miljon deltar i alla tiders största protestmarsch: "Trump, håll tassarna borta från min kissemiss"

Bild: Lehtikuva/AFP/Andrew Caballero-Reynolds

Över en halv miljon demonstranter fyller hela centrala Washington i den största demonstrationen någonsin i den amerikanska huvudstaden. Protestmarschen skulle gå från National Mall till Vita huset, men den gigantiska uppslutningen kan sätta stopp för det. Nyhetsbyråerna rapporterar att marschvägen är proppfull av demonstranter.

Susan Staley, 60, har aldrig tidigare deltagit i en demonstration men på lördagen var det dags. Hon åkte buss i 17 timmar bara för att delta i protestmarschen mot Donald Trump i Washington.

– Trump representerar allt Amerika inte är, säger hon.

Staley ser den nya presidenten som en skrämmande diktator som hotar alla som ställer sig mot honom och som försöker sätta munkavle på pressen. Hon påminner om att de flesta amerikaner inte röstade på Trump.

– Se, hur många som dykt upp här. Så här enade är vi.

Folkmassorna breder ut sig så långt ögat kan nå att det är svårt att bilda sig en uppfattning av hur många som är på plats. Enligt olika uppskattningar deltar över en halv miljon människor från olika håll i USA i kvinnornas marsch i Washington.

Många har precis som Staley offrat två nätters sömn för att kunna delta. Busslaster med demonstranter kom till staden på lördagsmorgonen och natten till söndag väntar en lång resa hem.

Grov kommentar inte bortglömd

De rosa mössorna med kattöron – pink pussy hats – många stickat för demonstrationen syftar till ett av Trumps mera kvinnoförnedrande uttalanden. "Pussy" anspelar både på katt och på uttalandet från Trump som löd "grab her by the pussy" (ta tag i fittan).

Kattemat syns också i plakaten demonstranterna bär på. "Håll dina små tassar borta från min kissemiss", står det på en.

16-åriga Julia Gilbert från Boston marscherar för att skicka presidenten ett budskap om att det inte är okej med kvinnoförakt.

– Han gör hatet acceptabelt, och det är det inte, säger hon.

Zora Lafargue, sex år, bär på ett plakat med texten "President Trump, jag är mycket besviken". Hennes mamma Sophie Lafargue säger att flickan själv valt texten.

Zora har klättrat upp på en betonggris där hon stolt förevisar sin skylt.

– Jag tycker det är bra att jag är här eftersom jag är kvinna, säger hon.

Sophie Lafargue säger att även hennes 13-årige son reagerat starkt på valresultatet.

– Han grät när Trump blev vald och sade att han inte kan fatta att vi har en president som tycker det är okej att ta kvinnor på fittan.

Sonens ord fick Lafargue att haja till.

– Barn är så lättpåverkade. Jag blir rädd när jag tänker på hur Trumpanhängarnas barn kanske talar.

Bild: Lehtikuva/AFP/Mario Tama

Kärlek, inte hat

Respekt gentemot alla, jämställdhet och jämlikhet är ledorden för demonstranterna, men de har mycket annat också de vill säga till den nya presidenten.

Den här delen av det amerikanska folket vill agera mot klimatförändringen, välkomnar invandrare och vill främja regnbågsfolkets rättigheter.

– Älska varandra mer än ni hatar honom, är budskapet på ett plakat.

Det passar bra som slogan för hela evenemanget. Det hörs ett glatt sorl och spridda hurra-rop från människomassorna. Folk beundrar de humoristiska skyltarna och öser beröm över varandra.

Susan Staley demonstrerar tillsammans med sin 72-årige storebror Barry Staley som flugit in ändå från Kalifornien. Marschen gav syskonen ett utmärkt svepskäl att träffa varandra.

– Vad kunde vara bättre än att tillsammans stå upp mot tyranni, ler lillasystern i storebrors armar.

Bild: Lehtikuva/AFP/Robyn Beck

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning