Halstrad lax med sommarsmak

Halstrad lax på grillen en lördag med vårens primörer. Kan det bli bättre? Bild: TT

Lax är en perfekt fisk att grilla. Servera med fräscha primörer som tillbehör tillsammans med färskpotatis och späda blad.

För 4 personer, 25 minuter

700 g laxfilé

salt och svartpeppar

Till såsen:

2 dl grädde

2 dl vatten

1 dl vitt vin

1 msk hackad persilja

1 msk hackad dill

1 msk hackad gräslök

1 msk hackad basilika

1 tärning fiskbuljong

1 1/2 msk majsstärkelse + 2 msk vatten

Att äta till:

kokt färskpotatis

citron

blandade salladsblad

rädisor

Gör så här:

1. Se till att fisken är benfri. Salta och peppra på köttsidan, dela i portionsbitar som läggs in i klämhalster. Tänd kolgrillen.

2. Koka upp grädde, vatten och vin i en kastrull. Tillsätt fint hackad persilja, dill, gräslök och basilika. Smula ned en fiskbuljongtärning och låt allt koka upp. Red med majsstärkelse löst i vatten och sjud sakta 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

3. Halstra laxen över fin glöd. Grilla först ett par minuter med köttsidan mot glöden, sedan 5–6 minuter med skinnet nedåt. Grilla gärna på folie och under lock för en härlig röksmak. Kokt färskpotatis och sallad med rädisor är bästa tillbehören vid sidan av sås och citron.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning