Hälsotrenden har landat i Ryssland

Broschyrer med rubriken ”30 steg mot hälsa” uppmanar Moskvaborna att ta 10 000 steg om dagen, gå på promenader i stället för att sitta på kaféer och dagligen äta minst ett halvt kilo grönsaker. Bild: Anna-Lena Laurén

Att lämna bort sockret i kaffet eller att inte äta bröd till maten är det mest oryska beteende som går att tänka sig. Men ingenting är väl omöjligt, resonerar Anna-Lena Laurén.

Jag hade återvänt från semestern och promenerade med vår hund i parken när jag fick syn på det: ett jättelikt tält uppspänt mitt i parken, prytt på alla sidor med texten "Zdorovaja Moskva". Hälsosamma Moskva, betyder det.

I tältet pågick gratis lektioner i aerobic. Så kallade volontärer delade ut broschyrer med rubriken "30 steg mot hälsa". Där uppmanas Moskvaborna bland annat att ta 10 000 steg om dagen, gå på promenader i stället för att sitta på kaféer och dagligen äta minst ett halvt kilo grönsaker.

Till halvfabrikat, fryspizzor och sötsaker säger man NJET. Nej får även margarin, grädde i kaffet, popcorn och snabbmat. DA säger man däremot till att gå i trappor, minska på sockerintaget, dricka minst 1,5 liter vatten om dagen och byta ut salt till citronsaft i matlagning.

Hälsocoachningen har med andra ord landat i Moskva, kommunalt sponsrad med pukor och fanfarer.

Historiskt är det inget nytt för ryssar att fokusera på motion. Under sovjettiden var kroppskulturen utvecklad – men då handlade det inte om vardagsmotion utan om att bli bäst på olika idrotter.

Hälsocoachningen har landat i Moskva, kommunalt sponsrad med pukor och fanfarer. Bild: Anna-Lena Laurén

Att lämna bort sockret i kaffet eller att inte äta bröd till maten är däremot det mest oryska beteende som går att tänka sig. Det vore frestande att avfärda projektet som en utopi, men i Ryssland är ingenting omöjligt. Om man har fått ryssar att börja använda säkerhetsbälte (åtminstone i framsätet) och med framgång infört rökförbud på offentliga platser så kanske det också är möjligt att få dem att sluta hälla fem teskedar socker i kaffet.

Som ett led i hälsokampanjen kan Moskvaborna genomgå gratis hälsokontroll. (Ursäkta, tjek-ap, som det heter på nyryska.) Moskvas borgmästare Sergej Sobjanin vet exakt vilka trådar han ska dra i för att vinna folkets gunst. Ryssar älskar nämligen att gå till läkaren och diskutera sina krämpor.

Det är i dag mycket populärt i Ryssland att diskutera vad man ska äta. Som känt är det de nyfrälsta som är mest fanatiska.

En väninna till mig har upptäckt att laktos och gluten är av ondo. Hon köper nuförtiden bara laktosfri mjölk till sin son och gör blinier på rismjöl.

– Har du kollat om barnet har laktosintolerans? undrade jag.

– Vad menar du? undrade hon stridslystet.

– Det är ingen idé att dricka laktosfri mjölk om man inte har laktosintolerans.

– Vet du inte att laktos är farligt!

Jag lät det vara.

Skapa din framtid vid Yrkeshögskolan Novia

Yrkeshögskolan Novia är en studerande- och arbetslivsnära entreprenörsmässig högskola med högklassig utbildning på fyra orter: Vasa, Åbo, Raseborg och Jakobstad. Novia har ca 4000 studerande, och vi tog pulsen på några av dem. 19.3.2020 - 15.23

Mer läsning