Hälsningar från Hong Kong

Andy Lau spelar sprängämnesexpert i actionthrillern Shock Wave. Bild: SharonSalad

Krutrök och snygg action räddar inte Shock Wave från att kännas mekanisk och tunnsådd.

ACTION/THRILLER

Shock Wave

Regi: Herman Yau. Manus: Yau, Erica Lee. Foto: Kwong-Hung Chan. I rollerna: Andy Lau, Wu Jiang, Jia Song, Philip Keung.

Det var ett bra tag sedan det kom ett brev från actionfabriken i Hong Kong, verkstaden där John Woo (The Killer, Hard Boiled) gjorde sig ett namn, detta samtidigt som han kom sig för att skriva om den internationella buller och bång-vokabulären.

Mitt senaste minne från Hong Kong och dess "mean streets" härstammar från Infernal Affairs (2002), denna utomordentligt intrikata thrillerkiller som ju begåvades med en amerikansk nyfilmatisering (The Departed) i regi av självaste Martin Scorsese.

Rafflande öppning

Huvudrollen i Infernal Affairs gjordes av Andy Lau som återkommer i Herman Yaus Shock Wave (Chai dan zhuan jia), ännu ett actionpiller med polisiära förtecken. Lau alias J.S. Cheung är den rakryggade sprängämnesexperten som inledningsvis lyckas infiltrera en välförsedd rånarliga.

Därav den minst sagt rafflande öppningssekvensen där ligaledaren och bankrånaren Hong Pengs (Wu Jiang) lillebror åker fast. Inte bra, killen tar det personligt och några år senare dyker det upp odetonerade bomber överallt i Hong Kong.

Tanken är förstås att locka ut Cheung, som efter de inledande manövrarna ställs inför Hong Pengs kriminella magnum opus. Det vill sig inte bättre än att ligaledaren slår till i en livligt trafikerad undervattentunnel som han hotar att spränga, det vill säga ifall inte brorsan friges.

Fyrkantigt

Nåväl, någon Infernal Affairs är detta inte. För trots att filmen i termer av vapenarsenal och krutrök har mycket – och då menar jag Mycket – på fötterna är persondramat i filmens centrum i tunnare laget.

Heroisk polis står mot kriminellt belastat mastermind, men utöver det? Inte så himla mycket, eventuellt bortsett från en illa underbyggd kärlekshistoria och en bredsida börshandelklipp som följer på det potentiella katastrofscenariot.

Det gör att slutresultatet känns mer än lovligt mekaniskt, fyrkantigt, på gränsen till trivialt.

Sedan hjälper det inte nämnvärt att filmen bullar upp med en handfull tokfeta actiontablåer – till musik av Cliff Martinez – och en i sanningens namn överraskande slutupplösning. Den dramatiska biffen serveras halvrå.

Krister Uggeldahl

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning