Ingen match eller seger är värd en spelares hälsa

Jan Vertonghen var helt groggy mot Ajax efter en hård smäll mot huvudet. Bild: Lehtikuva/Adrian Dennis

De färska bilderna på Mohamed Salah och Jan Vertonghen var otäcka. Båda åkte på riktiga stjärnsmällar mot huvudet och tvingades bryta. Och i takt med att farten i fotboll blir allt högre riskerar huvudskadorna att både öka och bli allvarligare.

Neurologiska diagnoser är aldrig särskilt enkla att fastställa. Det brukar ta en viss tid. Att klubbläkare, visserligen väldigt duktiga sådana och ofta med ett specialkunnande inom traumatologi, ska kunna ställa sådana under loppet av någon minut är utopi.

Till Liverpools heder ska sägas att man direkt insåg allvaret med Salah och egyptiern bars ut från planen och in i omklädnings- eller behandlingsrum. Vertonghen var helt groggy men släpptes ändå in en vända till på planen innan till och med Spursstaben insåg att belgiern inte var särskilt stabil på foten. Med tanke på Vertonghens dimmiga blick som miljoner tv-tittare såg kändes det rätt ofattbart att han över huvud taget tilläts återvända till planen.

På elitnivå går det att göra något om viljan finns. I de lägre divisionerna är det en omöjlighet att någon övervakar att allt går enligt protokollet. Med rent bondförnuft skulle fotbollsgemenskapen komma långt. Får du en rejäl smäll mot huvudet är det kanske bäst att kliva av. En seger i division tre är kanske inte värd bestående men senare i livet. Fot- eller benskador är sällan livshotande men huvudditon kan vara det. Och det är inte alls tufft att stiga upp efter smäll som smäll. I vissa fall bara dumt.

Hur många antalet huvudskador i de lägre divisionerna är vet ingen. Mörkerantalet är enormt.

På elitnivå borde det finnas en klar policy för hur man hanterar huvudskador under match. Här skulle Uefas och Fifas divisioner av jurister ha något att bita i.

Salahs Liverpool möter Barcelona i semifinalen i Champions League på tisdag kväll. Vertonghens Spurs tar sig an Ajax på onsdag. Liverpool meddelade under måndagen att Salah inte kan spela.

– Han vill så gärna men efter att jag hört läkarna kan vi inte matcha honom, säger tränaren Jürgen Klopp i ett uttalande som värmer i vårrusket.

Liverpool har 0-3 att ta in och utan Salah minskar de redan ynkliga chanserna betydligt. Men Liverpool gör givetvis rätt. Ingen match eller seger är värd en spelares hälsa.

Mohamed Salah kan inte medverka mot Barelona. Bild: Lindsey Parnaby/AFP-Lehtikuva

Med de enorma ekonomiska intressena som omgärdar proffsfotbollen är det ingen högoddsare att gissa att vissa spelare inte alltid vore tillgängliga för spel om utomstående och helt objektiva läkare skulle ställa diagnosen.

I den amerikanska proffsidrotten hävdade bland annat NFL-ägarna i sten i åratal att huvudskador inte är ett problem inom sporten. Efter gedigen och objektiv forskning tvingades de krypa till korset. Huvudskadorna är ett enormt problem i amerikansk fotboll.

Den europeiska varianten på fotboll är tack och lov inte lika fysisk och brutal som den amerikanska varianten men att hjärnskakningar och allvarligare skador mot huvudet inträffar är ingen nyhet. Och problemet kommer inte att försvinna. Snarare tvärtom då evolutionen går sin gång. Bättre tränade spelare är både snabbare och starkare. Då blir smällarna hårdare. Och riskerna stiger.

Risker finns i de flesta grenar och så kommer det att förbli. Kung fotboll borde och ska kunna gå i bräschen för en sund utveckling då det gäller policyn kring huvudskador. Om den största av sporter börjar ta saken på allvar kanske andra följer efter. Just nu står fotbollen i ständig offside. Fallet Vertonghen var ett ypperligt och sorgligt bevis för just det.

Fotnot: Liverpool-Barcelona 22.00 tisdag kväll.

Jonas von Wendt Reporter

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning