Halonen: Finland är i bra kondis

Tarja Halonen (mitten) och Pentti Arajärvi med SPT:s balreporter Heidi Hakala. Bild: Lehtikuva/Markku Ulander

Årets självständighetsbal fokuserade på Finlands styrkor, och gästerna var utvalda för att representera dem. Och styrkor finns det många av, det var gästerna på årets slottsbal överens om.

SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson och SDP:s ordförande Antti Rinne stod och diskuterade över en bit havtornskaka. Det finns inga samtalsämnen som inte går för sig på balen, till och med social- och hälsovårdsreformen har de diskuterat. Mest har de ändå pratat med människor utanför politiken som de inte annars träffar. På frågan om vad Finland kommer att diskutera under det nya året är Henriksson snabb att svara:

– Sysselsättning och demokrati, säger hon.

Rinne håller med och säger att ojämlikheten i Finland är ett stort problem.

– Vi måste göra det möjligt för alla i Finland att få utbildning och vård, det här gäller också på svenska, säger Rinne.

– Jag var vid Hurstis brödkö tidigare i dag, den besöktes av 2 000 personer och många av dem saknar bostad. Det här är ett jättestort problem, säger han.

SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson med Janne Henriksson. Bild: Niklas Tallqvist

Yttrandefrihet på agendan

Författaren Monika Fagerholm. Bild: Niklas Tallqvist

Författarna Peter Sandström och Monika Fagerholm hittade varandra i ett hörn av danssalongen. De tror att det tema som kommer att stå högt på agendan i det hundraåriga Finland är yttrandefriheten.

– Yttrandefrihet för mig är debatt och diskussion, och den brist på debatt som råder i dagens Finland är inte bra för oss, säger Fagerholm.

I höstas var hon med och startade brevkampanjen till statsminister Juha Sipilä för en mer human invandrings- och asylpolitik. Att breven klassificerades som privatbrev istället för att leda till en bredare samhällsdebatt är ett tecken på att debattklimatet saknas, säger hon, och Sandström håller med.

– Den reella debatten håller på att tyna ut, istället söker man sig till forum med likasinnade, säger Sandström, som i år gästade balen för första gången.

– Bålen var oväntat mild! säger han.

Baljhavre på slottet

På slottsbalens menyn fanns också baljhavre, den nya trendprodukten i Finland. Bakom den stod Maja Itkonen, som gästade balen tillsammans med författaren Juha Itkonen. Hos familjen Itkonen har det blivit mycket baljhavre under det senaste året.

– Vi har fått smaka på många pulled havre-rätter. Men både jag och våra två söner, 5 och 11 år gamla, tycker om det. Maja är en bra kock, säger Juha, som ofta och gärna pratar svenska i offentligheten.

Maja är förvånad över baljhavrets succé.

– När vi började tillverka det här för bara ett år sedan trodde vi inte ens att det skulle finnas en marknad för det i Finland. Plötsligt ville stora folkmassor ha vår produkt och nu har Paulig köpt hälften av företaget och ska bygga fabriker i norra Europa, förundrar hon sig.

Det första exportlandet är grannlandet Sverige, vilket gläder Maija.

– Det känns fint att det kommer något coolt från Finland till Sverige och inte alltid tvärtom!

Temat för årets slottsfest är Finlands styrkor. Juha Itkonen lyfter fram Finlands litenhet som en sådan.

– Alla känner varandra, och jag skulle också säga att vi förstår varandra, åtminstone jämfört med USA där jag rest mycket under det senaste året. Vi har vår utbildning, våra skolor, jämlikhet mellan män och kvinnor.

"Ett obehagligt år"

En annan författare på balen är Claes Andersson, som kom i sällskap med hustrun och hälsovårdaren Katriina Kuusi. I kön in till slottet försökte de räkna hur många gånger de varit gäster på slottsbalen kom fram till att det här är ungefär tjugotredje gången.

Det som Finland kommer att prata om nästa år är samhällsklimatet och vad som händer i USA, tror Andersson.

– Det har varit ett turbulent, om inte obehagligt år. Inte bara i Finland, i Europa finns mycket högerpopulistiska och fascistiska rörelser. Jag hoppas att vi är igenom det värsta nu och att det vänder, säger han.

Också Finlands trygghet kommer att diskuteras i form av försvar och Nato, förutspår han. Andersson tror att han fick en inbjudan för att han varit med i presidentfrun Jenni Haukios bokprojekt där hon samlat kända röster för att förbättra barnens rättigheter.

Nytt för Halonen

President Tarja Halonen och Pentti Arajärvi är på balen för n:te gången. Mycket är sig likt men det som förändras från år till år är människorna, säger Halonen.

– Nu när jag blivit äldre känner jag inte längre alla, vilket jag upplevde att jag tidigare gjorde. Det har kommit så många nya personer inom både politiken och medborgarorganisationerna, men det är bara bra, säger hon.

På frågan om ett hurudant 100-årigt Finland vi firar nästa år svarar presidenten direkt:

– Finland är i bra kondis!

– Vår bas är bra trots att det finns svagheter. Men vi är båda två oroade över social- och hälsovårdsreformen, säger hon med en nick mot maken.

En gäst som inte lämnades i fred under kvällen var artisten Robin, som kom iklädd en smoking med guldnitar. Han svarade leende på journalisternas frågor, som bland annat gällde eventuella danser under kvällen.

– Jag har varit på två gamlas danser så kanske jag dansar också här. Vals är min favorit, säger Robin, tackar och drar iväg mot salongen.

Bild: Niklas Tallqvist

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning