Hallucinationer i regnskogen

Visioner i Amazonas. Konstnären Ernesto Neto mötte Huni Kuin-folket och förändrades för alltid. Bild: Evy Nickström

Den brasilianske konstnären Ernesto Neto vill att vi tänker mindre och mediterar mera. Viktigast är det att vi upplever naturens kraft.

Om Ernesto Neto själv hade fått bestämma hade vernissagen på hans utställning i Kiasma utformats som en ritual värdig indianfolket Huni Kuin i Amazonas.

– Vi hade alla suttit i en ring kring ett tänt ljus, jag hade bjudit presidenten och övriga gäster på Huni Kuin-folkets dryck gjord på medicinalväxter och så hade jag sammanfört Huni Kuin med samer, förklarar Ernesto Neto och avslutar sin vision med ett indignerat utfall:

– Men här på Kiasma får man inte tända levande ljus eftersom brandvarnarna är så effektiva. Så är det i våra samhällen numera – kraven på hälsa och trygghet har blivit apokalypsens krigare.

Om ormen inte hade gett Eva äpplet hade Adam och Eva stannat i paradiset och då hade vi aldrig funnits här på jorden.

Ernesto Neto tillhör den internationella samtidskonstens garde och är berömd för sina installationer. Nu är han aktuell med sin första separatutställning i Finland. Utställningen har fått namnet Boa, delvis tack vare paradverket som består av ett rum med väggar och tak av virkad färggrann bomullstråd. Formen är inspirerad av boaormens huvud och Ernesto Neto utnämner konstverket till ett tempel.

Onsdagens presskonferens utformades som en schamanistisk ceremoni med en mässande Ernesto Neto omgiven av artigt lyssnande journalister samt Kiasmas personal. Vi som ingick i publiken fick ta del av en upplevelse Ernesto Neto beskrev som den mest omvälvande i hans liv, lika omtumlande som när hans två barn föddes.

Psykedeliskt te

Mötet med indianstammen Huni Kuin för tre år sedan kom att förändra livet för Ernesto Neto.

På uppmaning av en vän sökte sig Ernesto Neto till Huni Kuin-folkets bosättningar i Amazonas regnskogar. Han bjöds in till en ceremoni, blev serverad den heliga drycken nixi pae och fylldes så småningom av en sensationell kraft.

– Jag fick en vision av min hustru och mig älskande varandra i kosmos, förklarar Ernesto Neto.

Vad han inte berättar är att nixi pae är ett annat namn på ayahuasca som är en känd växt i Amazonas. Te bryggt på ayahuasca innehåller den narkotikaklassade drogen DMT och anses hallucinogent. Teet har varit populärt bland schamaner i Amazonas i flera hundra år.

Huni Kuin-folket är ett av flera ursprungsfolk i Amazonas regnskogar och bor i ett antal byar längs floderna i nordvästra Brasilien och nordöstra Peru.

Kaxinawá är ett annat namn för Huni Kuin. Också deras språk heter kaxinawá.

Uppskattningsvis 8 000 personer ingår i Huni Kuin-folket.

I början av 1800-talet förslavades Huni Kuin av majoritetsbefolkningen i Peru och Brasilien. Stora delar av dess kultur förstördes.

Kampen för rätten till den egna jorden och för att bevara de egna traditionerna fortsätter, tack vare samarbetet med Ernesto Neto.

Huni Kuin-folket livnär sig på jakt. Kvinnorna tillverkar smycken och andra hantverk som säljs på marknader.

Ayahuascas psykedeliska egenskaper är väl kända men Ernesto Neto lyckas likväl entusiastiskt beskriva den känsla av gudomlighet som han omfamnades av.

– Mitt liv förändrades och jag såg ljuset, berättar Neto.

Dessutom slutade han dricka alkohol.

– Tidigare var jag en person som älskade den kraft alkoholen gav mig. Men om jag nu börjar dricka bryts förtrollningen.

Presskonferensen fortsätter med en lång utläggning om varför just boaormen är så central i de nya verk Ernesto Neto presenterar.

– Inom kristendomen anses ormen symbolisera synden. Men om ormen inte hade gett Eva äpplet hade Adam och Eva stannat i paradiset och då hade vi aldrig funnits här på jorden.

– Ormen är alltså ljuset i våra liv.

Mötet med Huni Kuin innebar att Ernesto Neto numera använder enbart organiska material i sin konst. Ekologisk bomull ingår i de flesta av hans installationer. En installation som döpts till Huset som helar doftar lavendel och basilika. Flera av konstverken är inbjudande och utformade som rum eller hängmattor.

Ålder: 42 år.

Familj: Hustru och två barn.

Bor: I Rio de Janeiro där han också är född.

Karriär: Debuterade som konstnär 1988 och har haft soloutställningar sedan 1995. Berömd för sina stora installationer. Har skapat en permanent installation, döpt till Léviathan Tot, till Panthéon i Paris.

Aktuell: Med sin första separatutställning i Finland på Kiasma. Utställningen Boa presenterar verk från 2009–2016, öppnar fredagen den 4 mars och pågår till 4 september.

Den högst ovanliga presskonferensen avslutas med att Ernesto Neto förklarar att västerländsk kultur är honom främmande. I stället ger han sig in på ett rasande angrepp på västerländsk girighet och konsumtion.

– I väst tröstar man sig med shopping. Man jobbar ihjäl sig för att få råd med en ny Iphone, ny tv eller ny bil men blir ändå inte lycklig.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning