Hallonbåten har seglat

Bild: Skivomslag

Finska popsångaren Kasmirs andra album lider av många svaga låtar och ett oenhetligt sound. Alltför många låtar kopierar något som redan gjorts förr. Kasmir prövar också på att göra spanskinfluerad schlager, vilket inte faller recensenten Lukas Rusk i smaken.

Skivrecension

POP

Kasmir

Valmis

(Universal Music)

Kasmirs första skiva AMK Dropout från 2014 var en lovande debut av en duktig soulig sångare med en av 2000-talets hårdaste finska poplåtar, Vadelmavene, en uppdaterad Hangö-vals som även du säkert nynnar på när du läser det här.

Men när de första singlarna från nya skivan Valmis släpptes kändes det som om man hört låtarna förr. Den första singeln Amen är en rockballad med ett ekodränkt piano, där Kasmir sjunger om kärlek genom religiösa metaforer – vilket påminner alltför mycket om Hoziers hit Take Me To Church, som släpptes ett halvt år innan Amen. Samma sak är det med Miami, där Kasmir med kärlekens kraft drömmer sig från ett kallt Finland till ett somrigt Miami. Det låter säkert bekant om du hört Vadelmavene och Sä Tuoksut Ihan Kesälomalta från Kasmirs debut.

Bestäm dig vilket sound du vill ha!

Jag hittar inte på något att jämföra den senaste singeln Tulla ja mennä med och det är jag glad över. Den har en påklistrad spansk känsla och en förfärlig refräng, där Kasmirs annars fina falsett är helt överprocessad då han sjunger om att "mennä saa ja tulla", vad han än menar med det. Låten är något av det värsta jag hört på länge. Den får mig att bli orolig för att Kasmir ska börja göra endast finsk schlagerpop. Det skulle vara synd eftersom hans debut tilltalade så många som gillar hiphop och r'n'b. Å andra sidan kanske det inte skulle vara så illa, ifall Kasmir då gjorde ett helt album av schlagerpop – ett av Valmis största problem är att soundet växlar maniskt mellan låtarna. I den ena stunden är det Enrique Iglesias, i följande stund en rockballad och sedan r'n'b med elektroniskt beat. Ett oenhetligt sound var också ett av AMK Dropouts svagheter men då tänkte man ännu att Kasmir letar efter sin stil.

Albumet har också bättre låtar. Det känsliga öppningsspåret Omana når fram. Det gör även Vanhaa sua, där Sini Yasemin sjunger med Kasmir om ett förhållande som håller på att falla sönder. Slagdängan Kaija känns också äkta – man kan nästan smaka euforin då Kasmir går på Kaija Koo-konsert endast för att han tycker så mycket om sin partner. Det skulle ha behövts fler sådana låtar för att rädda Valmis.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning