Håller Zidanes magi i sig?

Klarar Zinedine Zidane av att lyfta Real Madrid igen? Bild: Johannes Eisele/Lehtikuva-AFP

Zinedine Zidanes sits är inte lätt hur man än ser på det. Inte ens tre Champions League-titlar gör honom odödlig, skriver Jonas von Wendt.

Fjolårssäsongen var den sämsta sedan millennieskiftet. Och då klubben heter Real Madrid kom reaktionen på sommaren i form av en syndaflod med kvalitetsspelare. Nu är det upp till Zinedine Zidane att få spelet att stämma.

Fransmannen gjorde som bekant succé under sin förra sejour i Los Blancos. Tre raka titlar i Champions League gjorde Zidane till en av de största i klubbens historia alla kategorier.

Säsongen 2016–2017 var fantastisk med ligatitel, cuptitel och seger i Champions League. Nyckeln till supersäsongen var naturligtvis en stenhård startelva. Men utan en alldeles utmärkt bänk hade det knappast hållit hela vägen. Zidane och hans stab lyckades hålla manskapet fräscht tack vare en lyckad rotation inom truppen. 20 spelare spelade mer än 1000 minuter i ligan vilket gav superstjärnor som Cristiano Ronaldo möjligheten att återhämta sig.

Av nyförvärven är det endast den magnifike Eden Hazard som inledningsvis kan vara säker på en plats i startelvan. Belgaren har visserligen haft vissa svårigheter att komma i gång men den vesslesnabbe matchvinnaren lär bli att räkna med också på Bernabeu.

Hazard är 28 år och en etablerad världsstjärna. De övriga stora namnen är spelare på väg uppåt i karriären. Luka Jovic och Eder Militao är 21 år gamla. Ferland Mendy är 24 och brassen Rodrygo blott 18 år.

Reals resultat i träningsmatcherna har varit långt ifrån bra. Försvaret har läckt som ett såll men kanske att de rutinerade pjäserna höjer sig några pinnhål då allvaret börjar. På basis av träningsmatcherna litar Zidane fullt ut på trotjänare som Sergio Ramos, Marcelo, Toni Kroos, Casemiro, Luka Modric och Karim Benzema.

Förra säsongen kom ingen ur kvintetten upp i normal nivå och det fanns tydliga tecken på att hungern och spelhumöret inte riktigt var på den nivå som krävs. Mittbacken Ramos var på glid till Kina i somras. Den transfern blockerade Real. Frågan är hur motiverad Ramos verkligen är?

Här gäller det för Zidane att plocka fram allt sitt psykologiska kunnande. Är det något Zidane visat sig behärska är det att handskas med stora egon. Fransmannens karriär som spelare var också så magnifik att han automatiskt åtnjuter en helt annan pondus i spelarnas ögon än exempelvis Juan Lopetegui eller Santiago Solari.

Men inte heller Zidane är ofelbar. Han har inte gjort någon som helst hemlighet av att han helst ser Gareth Bale lämna klubben snabbare än walesaren avverkar 30 meter. Bale har blivit en sten i kängan för fransmannen. En kinesisk klubb ville ha Bale men också då sade Reals styrelse nej. En markering till Zidane med budskapet "Vi bestämmer, inte du".

Zidanes sits är hur man än ser på det inte lätt. Inte ens tre Champions League-titlar gör honom odödlig. Ordföranden Florentino Perez tålamod är av modell pälsänger i garderoben om inte resultaten är de önskade.

Där många tvivlar på att det "gamla" gardet kan återfinna storformen verkar Zidane övertygad om att det här går att fixa.

Historien kryllar av exempel på lag där stommen hållit ihop lite för länge till slut tappar terräng. Dessutom är förväntningarna på Zidane på en helt annan nivå än vad fallet var då han som novis tog över förra gången.

Och ofta är en andra sejour i en klubb svårare. Också på det svämmar historien över av exempel.

Zidane gjorde comeback på posten i mars men resultaten under våren var på intet sätt hisnande. Ytterligare ett tecken på de utmaningar som väntar fransmannen.

I fjol slutade Real trea i ligan, 19 poäng bakom ärkerivalen Barcelona. Med tanke på att Barcelona köpt in herrar Griezmann och de Jong är det ingen högoddsare om Barcelona sopar hem titeln igen. Trots att Ernesto Valverde inte lär kommas ihåg som en av Barcas största coacher vilar det ett lugn över Barcelona. Ett lugn som saknas i Real Madrid. Trots den till synes kolugne Zidane vid spakarna.

Jonas von Wendt Reporter

16.8:

Athletic Bilbao-Barcelona

17.8:

Celta Vigo-Real Madrid

Valencia-Real Sociedad

Mallorca-Eibar

Villarreal-Granada

Leganes-Osasuna

18.8:

Alaves-Levante

Espanyol-Sevilla

Real Betis-Valladolid

Atletico Madrid-Getafe

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning