Hållbarhet och framtidstänk på Goodio vid Skatudden

Ekologiskt, etiskt och trendigt – så bedömer sommarpatrullen nyöppnade Café Goodio på Skatudden.

Goodio fick sin början som ett choklad- och glassföretag med handgjord raw choklad som specialitet.

Bild: Charlotte Lindberg

Syftet var att skapa sötsaker som kan vara hälsosamma och etiska på samma gång. Café Goodio på Skatudden är nästa steg, säger grundaren och vd:n Jukka Peltola.

– Allt började med att jag kände att jag inte kan lita på de stora livsmedelskedjorna. Någon måste göra något åt saken, och då tänkte jag att antingen blir jag bara frustrerad, eller så gör jag något åt saken själv.

Ekologiskt. Goodio bjöd på kaféöppningen på både etiskt och hälsosamt. Bild: Charlotte Lindberg

Jukka Peltola jobbade då inom spelbranschen på spelbolaget Rovio. År 2015 grundades Goodio och fabriken ligger i Helsingfors. Goodios choklad är ekologisk, mjölkfri, glutenfri och sojafri. Inte sällan görs den med nordiska smaker såsom havtorn eller blåbär. Den veganska glassen görs på kokosmjölk.

– Med det här kaféet får vi möjlighet att bjuda på nya recept och se vad folk gillar, säger Peltola.

Hållbarhet är nyckeln. Sylvia Sene brinner för hållbar konsumtion. Bild: Charlotte Lindberg

Bohemiska vibbar. Kaféet är inrett i trendig, bohemisk anda. Bild: Charlotte Lindberg

Goodio satsar på hållbarhet, holistiskt välmående och transparens, enligt strategist Sylvia Sene vid Sugar Helsinki. PR-firman Sugar Helsinki marknadsför finländska etiska och hållbara företag.

– Vi vill inte att folk ska köpa mera: vi vill att folk ska konsumera mera hållbart, säger Sene.

Urbant, trendigt men dyrt

Ekologiskt, hälsosamt och medvetet är trenden just nu. Och det är något som Goodio har snappat upp helt och hållet, menar testpatrullen. Stället är trendigt inrett i urban stil, med bohemiska naturinslag.

– Stället är snyggt med mycket växter och tegelväggen ger en urban känsla. Känns trendigt, säger Stefanie Lindroos.

Sommarpatrullen får testa på Goodios egna snickerbrownies, smoothieskålar, chokladkex och veganska glass. Allt är gjort på råa och ekologiska ingredienser.

– Det är rikligt med smak i allting, det smakar äkta och vad det faktiskt är, säger Charlotte Lindberg.

Testat. Testpatrullen fick testa små portioner av glassen, smoothieskålen, snickersbrownies, chokladkexen och deras ingefärasmoothie. Bild: Charlotte Lindberg

Rosmaringlassen faller inte Charlotte i smaken, men hon rekommenderar deras citronglass. Sötsakerna är, om än inte så sockersöta, ändå goda, enligt Stefanie.

– De smakar inte socker eller sötningsmedel, utan har en naturlig smak.

Det är ändå tydligt att kaféet satsar på sina egna produkter, chokladen och glassen. Känns mindre personligt, anser Stefanie.

Sommarpatrullen. Testpatrullen bestod denna gång av reportrarna Stefanie Lindroos och Charlotte Lindberg samt layoutare MI Helaskoski. Bild: Charlotte Lindberg

Med den urbantrendiga inredningen, de veganska sötsakerna och hälsovibbarna står ändå Goodio ut bland Helsingforskaféerna. Men allt har ett pris. Ett smoothieglas kostar till exempel 6,90 och en smoothie bowl kostar 11,50.

– De får verkligen plus i kanten för alla veganska alternativ. Men det är dyrt, säger Mi Helaskoski.

Jennifer Snårbacka Journalist

Sommarpatrullen testar

Goodio Café

Kanalkajen 7, Skatudden

Öppet vardagar 7.30-20.00 och helger 10.00-18.00.

Betyg:

Stefanie: 4

Charlotte: 4,5

Mi: 4,5

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00