Hallå, varthän Europa?

Glömd är euforin över det otroliga, att muren som delat världen itu föll utan att ett enda skott avlossades.

Med "Ein Guten Rutsch ins Neues Jahr" tar tyskarna emot det nya året – fast i år har aktiviteterna på andra sidan Atlanten dominerat. Börserna åker berg-och-dalbana och käbblet med Kina oroar Berlin. Hotet om att utlysa ett nationellt nödläge föll dock, troligen för att en koll om dess grundlagsenlighet riskerade föra mr Trump ett steg närmare riksrätten.

Men visst stökar vi européer också till det. Med tanke på att vi i år firar 30-årsdagen av Berlinmurens fall borde det stämma till eftertanke. Men i dag blåser villrådighetens vindar över hela Europa.

Glömd är euforin över det otroliga, att muren som delat världen itu föll utan att ett enda skott avlossades.

Folken enades och tyskarna återförenades. Folkviljan avgjorde. "Wir sind das Volk", Vi är folket! Tillsammans är vi starka!

Också i dag avgör folkviljan. Folket drar ut på gatorna igen, men vad vill folket?

Slagorden låter lika, men alla är inte välkomna med. "Folket" är inte längre en sammanhållande kraft som vill hålla gränserna i Europa öppna utan olika grupper av individer som vill stänga om sig och klara sig själva. Deviserna har kapats, främlingshatet florerar ivrigt påhejat av högerpopulistpartiet AfD, Alternativ för Tyskland.

2019 är ett stort valår i Tyskland. Tre delstater går till val, de tidigare östtyska "länderna" Brandenburg, Sachsen och Thüringen. AfD siktar på att bli största parti i samtliga lantdagar. De bägge så kallade stora folkpartierna, kristdemokratiska CDU och socialdemokraternas SPD tappar stadigt terräng och misstron mot "Berlinregeringarna" är – av 30-årig hävd – störst i östra Tyskland.

Angela Merkels mödosamt hopsatta fjärde koalitionsregering har knappast lyckats övertyga samma folkgrupper som i förbundsdagsvalet 2017 röstade in AfD i förbundsdagen som tredje största parti.

De gröna steg bra i delstatsvalen i Bayern och Hessen i fjol, men går dåligt hem i öst. Den västliga besserwisserattityden avskräcker.

Ordföranden Robert Habeck gjorde nyligen bort sig med att lova göra allt för att Thüringen skall bli ett fritt, demokratiskt land. Thüringarna själva anser att de är ett fritt och demokratiskt land som väljer det parti de tycker att lyssnar på dem.

En ny klimatmedvetenhet påvisar också hur urholkad tyskarnas Energiewende, den klimat- och miljövänliga energipolitiken egentligen är. Tyskland bryter fortfarande mera kol än något annat land i Europa och står för de största utsläppen av koldioxid. Trots stora investeringar i vind och sol täcker den svajiga elen bara några procent av industrins behov. Samtidigt som fusket inom bilindustrin ytterligare naggar förtroendet i kanterna.

Även medierna krisar. Kvalitetstidningen Der Spiegel försöker hämta sig från baksmällan med de falska reportagen och de braskande tv-rapporterna om främmande cyberattacker mot datasäkerheten visade sig vara en ensam 20-åring som hemma roade sig med att hacka politikers och andra prominensers privata konton.

Nu skärpning, Tyskland!

Irma Swahn fri journalist som pendlar mellan Berlin, Helsingfors och Ingå

Byggnadsarv kräver vård och goda produkter

På Illby gård i Borgå värnar man om det gamla genom att ta väl hand om sina byggnader. Målningen av karaktärshuset var ett stort projekt, men något man räknar med att ha glädje av länge. 13.6.2019 - 09.39