Hallå Ärvings – varför röstar ni inte?

KUL KAMPANJ. Att föra kampanj i Gårdsbacka är mycket roligare än att fiska röster i centrum, tycker Jari Lampinen. – Här i knutarna är folk avslappnade, pratsamma och öppna, säger han glatt efter att lärt känna Mike Dahina, som dyrt och heligt lovar honom sin röst. Bild: Cata Portin

Lägsta valdeltagandet i hela Helsingfors. Vad står på, nordöstra Helsingfors?

I stadsdelarna Ärvings, Jakobacka och Stensböle gick under fyrtio procent av väljarna till valurnorna i det senaste kommunalvalet. Men det skrämmer inte Jari Lampinen. Tillsammans med sin partner och kampanjchef står han i duggregnet utanför Lidl i Gårdsbacka köpcentrum och delar ut flygblad och leenden åt alla förbipasserande. En del tar förstrött emot dem, andra muttrar något om att Finland är på väg käpprätt åt skogen.

– Jag ställer upp för första gången, för Vänsterförbundet. Jag gör det av kärlek. Jag drömmer om att vända hatprat till kärleksprat och vill visa att det finns människor som lyssnar på alla helsingforsare. Brödköerna är en skamfläck, säger han och trycker sitt valblad i näven på oss. Valteserna är skrivna i poesiform.

Röstfisket på öppen gata går inget vidare, medger han.

– Det går bäst när man aktivt söker upp folk och pratar med dem. Så här – häng med!

Lampinen kilar i väg runt hörnet och slår upp dörren till den lokala puben där musiken dånar. Han blir genast igenkänd.

– Usch, en politiker och lögnare! Jag drar, hojtar en man och marscherar demonstrativt ut.

Andra är däremot intresserade att höra vad Lampinen har på hjärtat. På några minuter lyckas han fånga Mike Dahinas intresse på allvar och tillsammans läser de igenom Lampinens flygblad. Diskussionen slutar med en varm kram och ett löfte om en röst.

Det är en sprudlande glad Lampinen som lämnar puben.

– Det känns så bra, det här! Det är fint att prata med människor, säger han med värme.

BARA HUMBUG. Att valdeltagandet är lågt i områdena kring Gårdsbacka förvånar inte Sari Lassinniemi-Eren det minsta. – Inga politiker har ännu fokuserat på våra kvarter och de löften som ges är alldeles luddiga. Jag låter bli att rösta, precis som i tidigare val, säger hon. Bild: Cata Portin

"Vill bara ha pengar"

Själva Gårdsbacka hade ett hyfsat valdeltagande i det senaste valet, men grannstadsdelarna Jakobacka och Ärvings hör till de områden där man röstar allra minst. Valdeltagandet går ofta hand i hand med områdets socioekonomiska status (se artikeln invid). Det allra högsta valdeltagandet finns i stadsdelar som Tölö, Munksnäs, Svedängen och Sveaborg där över sjuttio procent röstade i senaste kommunalval.

En teori om varför det är just så, är att benägenheten att rösta hänger ihop med känslan av att vara delaktig och kunna påverka sitt närsamhälle. Det håller Sari Lassinniemi-Eren med om. Kommunalvalet får henne att se rött.

– Jag har aldrig röstat och jag kommer aldrig att göra det, säger hon med eftertryck.

Att avstå sin röst är en principfråga – Lassinniemi-Eren litar varken på politikerna eller på det politiska systemet.

– Alla pratar runt i cirklar och sällan ser man några konkreta förbättringsförslag. Kandidaten säger till exempel att den vill jobba för att underlätta småbarnsföräldrarnas vardag, men ingen berättar någonsin hur de tänkt göra det. De som ger sig in i politiken är intresserade av pengar och status och inte av att göra småbarnsföräldrarnas vardag bättre. Därför röstar jag inte.

Finns det något som skulle få dig att rösta?

– Javisst. Visa mig en lokalpolitiker som kommer med ett alldeles konkret förslag och som faktiskt genomför det. Det ska vara en sak som påverkar min vardag, som jag kan se med egna ögon. Då kanske jag ändrar åsikt.

Valdeltagandet varierar kraftigt mellan olika stadsdelar i Helsingfors. I flera stadsdelar röstade under hälften av invånarna i föregående kommunalval, i andra över sjuttio procent.

I området Jakobacka A röstade bara 36,8 procent, medan över 74 procent av invånarna i röstningsområdena Svedängen och Munksnäs A gick till valurnorna.

Samma mönster syns också i andra val.

Av de unga (under 25 år) använde bara var tredje sin rösträtt.

I hela landet var valdeltagandet 58,3 procent i föregående kommunalval.

Har du inte ännu hittat din kandidat? Ta hjälp av HBL:s valkompass på www.hbl.fi/valkompassen2017.

Kommunalvalet sker på söndag, den 9 april. För den som vill förhandsrösta är det sista chansen i dag.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning