Halla-aho vill ha EU-omröstning vid en mer gynnsam tidpunkt – "Just nu skulle EU-anhängarna vinna klart"

Jussi Halla-aho och Sampo Terho var inne på samma linje under Sannfinländarnas valborgsjippo. Bild: Lehtikuva/Roni Rekomaa

EU-parlamentarikern Jussi Halla-aho och kultur-, idrotts- och Europaminister Sampo Terho, som tävlar om att bli Sannfinländarnas nästa ordförande, sade i sina förstamajtal att partiet har en ljusare framtid framför sig.

Jussi Halla-aho anser att det inte är värt att ordna en folkomröstning om ett finländskt EU-utträde just nu. Han vill att Finland ska lämna EU, men enligt honom skulle EU-anhängarna för närvarande vinna klart i en folkomröstning.

Sampo Terho höll med Halla-aho. Terho anser att partiet bör besluta före nästa riksdagsval om det ska kräva ett EU-utträde under nästa valperiod.

Henriksson: Vem leder Finlands Europapolitik?

Kvällen innan gick SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson i sitt valborgstal i Jakobstad till angrepp mot regeringens Europapolitik. Hon frågade vem det är som för Europapolitiken efter att EU-skeptikern Terho blivit Europaminister.

– Först sväljer man att en EU-skeptiker och person som talar för folkomröstning om Finlands EU-medlemskap utnämns till Europaminister. Sedan sätter man klara restriktioner på ministerportföljen, sade Henriksson.

Henriksson frågade om regeringen nu har en Europaminister som inte ska arbeta med EU-politiken. Hon tillade att det i politiken även är viktigt hur saker ser ut.

– Just nu börjar det se verkligt illa ut, oberoende av att såväl Sipilä som finansminister Petteri Orpo (Saml) bedyrar att ingen ändring sker i EU-politiken.

Rinne: Dags för Sipilä att stiga åt sidan

SDP:s ordförande Antti Rinne sade i sitt första maj-tal i Tammerfors att det börjar vara dags för statsministern att se över regeringens resultat och stiga åt sidan. Han påminde om att statsminister Juha Sipilä (C) själv sagt att regeringen måste uppnå sina mål, annars får den stiga åt sidan.

– Sipiläs regering är lamslagen av inre tryck. Regeringens mål för ekonomisk tillväxt och sysselsättning, balansering av den offentliga ekonomin och skuldutvecklingen har flytt över horisonten, sade Rinne.

Vänsterförbundets ordförande Li Andersson kritiserar det gångna årets arbetsmarknadsuppgörelser i sitt förstamajtal. Enligt Andersson har uppgörelserna varit ovanligt hårda och orättvisa. Arbetstiden har förlängts utan lönetillägg och inkomstöverföringar har gjorts från arbetstagare till arbetsgivare, sade Andersson.

De grönas ordförande Ville Niinistö koncentrerade sig i sitt tal i Åbo på socialskyddet. Han sade att socialskyddet behöver reformeras så att det inte delar in folk i företagare och löntagare. Enligt Niinistö har ensamföretagare och självsysselsatta en svår ställning. Han anser att man borde kunna inleda företagsverksamhet utan att förlora rätten till socialskydd.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning