Halla-aho tände hoppets gnista hos SFP – oppositionssitsen kan bli kort

Intressanta tider. SFP tar en dag i sänder, men om valet av Jussi Halla-aho resulterar i att det blir nya regeringsförhandlingar och bollen kastas till SFP, tänker partiet lyfta fram utbildningsfrågor, vårdreformen och invandringspolitiken, säger partiordförande Anna-Maja Henriksson. Bild: Johan Hagström

Sannfinländarnas ordförandeval gjorde att SFP:s partidag fick en ny, intressant vändning: Med Jussi Halla-aho som Sannfinländarnas ordförande kan SFP:s oppositionssits bli kortare än planerat. – Ombeds SFP att träda in i Sannfinländarnas ställe räcker det inte med små justeringar av regeringsprogrammet, säger partiordförande Anna-Maja Henriksson.

– Statsminister Juha Sipilä (C) och finansminister Petteri Orpo (Saml) har nu nycklarna i sina händer. De avgör hur den framtida politiken ska se ut i Finland, säger SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson strax efter att SFP, som är samlat till partidag på Busholmen i Helsingfors, har nåtts av beskedet att Jussi Halla-aho efterträder Timo Soini.

Under våren har det kastats fram att SFP och Kristdemokraterna tillsammans kunde gå in i regeringen i Sannfinländarnas ställe om Sannfinländarna på grund av Halla-aho tvingas ut ur regeringen.

– Om det skulle uppstå en situation där det behövs en ny regering är vi redo att göra en fosterländsk handling och sätta oss ner vid förhandlingsbordet. Men vi tar en sak i sänder eftersom vi ännu inte vet vad den nya ordföranden innebär för regeringsbasen.

Vilka frågor skulle ni driva ifall det blir nya regeringsförhandlingar?

I mitt linjetal till partidagen har jag listat de frågor som är viktiga för oss: Det handlar om utbildningsfrågor, vårdreformen, invandringspolitiken och på vilket sätt vi ska bygga ett bättre Finland, stödja företagande och skapa fler arbetstillfällen. Det här ska vi diskutera ifall vi ges möjlighet, säger Henriksson.

Under våren har det kastats fram att Vasa centralsjukhus kan få tillbaka sin omfattande jourverksamhet om SFP träder in i Sannfinländarnas ställe, men Henriksson vill i det här skedet inte lista några presumtiva knäckfrågor inför eventuella förhandlingar:

– Vi har fortfarande en regering och därför tar vi en dag i sänder.

Henriksson tror att Sannfinländarna med Halla-aho vid rodret i ännu högre utsträckning kommer att vilja isolera Finland från EU och kräva ytterligare åtstramningar i invandringspolitiken. Det här tycker Henriksson vore skadligt och mycket negativt för Finland.

Svenska riksdagsgruppens ordförande Stefan Wallin är inte förvånad över att Sannfinländarna valde Halla-aho.

– Vad som händer nu är i första hand regeringens huvudvärk. Vi vet ännu inte vilken profil Jussi Halla-ahos Sannfinländare kommer att ha, men det blir spännande att se vad som händer under de närmaste dagarna, säger Wallin och fortsätter:

– Mycket beror på vilken roll Jussi Halla-aho tänker ta och hur mycket löplina de andra regeringspartierna ger honom.

Lång lista. "Vi har en ganska lång lista om någon i något skede börjar kräva en sådan av oss", säger Stefan Wallin apropå att regeringsbasen skulle ändras efter riksdagsval eller tidigare och SFP bli kallat till förhandlingsbordet. Bild: Johan Hagström

Wallin säger att många frågor skulle komma upp på förhandlingsbordet den dag regeringsbasen ändras, antingen efter nästa val eller tidigare.

– Från SFP:s sida har vi varit kritiska mot nedskärningarna i utbildningen, forskningen, biståndet, studiestödet och oförmågan att driva igenom en föräldraledighetsreform. Också jämställdhetsfrågorna har helt försummats. Vi har en ganska lång lista om någon i något skede börjar kräva en sådan av oss.

Wallin misstänker att Juha Sipiläs första prioritet är försöka hålla ihop den sittande regeringen.

– Hans försöker säkert först hålla ihop den regering som han har haft i respirator i ett par år. Om det inte lyckas får vi se vad som händer. Ifall regeringen faller är vår utgångspunkt en helt ny regering med ett nytt regeringsprogram.

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning