Halla-aho sitter i EU-parlamentet perioden ut

Sannfinländarnas partisekreterare Riikka Slunga-Poutsalo och ordförande Jussi Halla-aho på presskonferensen i torsdags. Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

Jussi Halla-aho har inte bråttom tillbaka till Finland. Han meddelar att han kommer att sitta mandatperioden ut i EU-parlamentet.

Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho meddelar att han sitter kvar i EU-parlamentet perioden ut, alltså till den 2 juli. Det innebär att han inte tar emot sin plats i riksdagen förrän den 3 juli.

– Jag deltar aktivt i förhandlingarna som gäller skapandet av nya parlamentsgrupper före EU-valet i slutet av maj och därefter. De här uppgifterna underlättas av att jag är medlem av parlamentet, säger Halla-aho i ett pressmeddelande.

Sannfinländarna är ett av partierna som deltar i skapandet av en ny nationalistisk grupp inom EU, Europeiska alliansen för folk och nationer. De övriga deltagarna är högerpopulistiska och nationalistiska partier i Belgien, Danmark, Estland, Frankrike, Italien, Slovakien, Slovenien, Tyskland och Österrike.

– Eftersom det egentliga politiska arbetet i riksdagen inte börjar förrän regeringen är klar, är min närvaro som riksdagsledamot inte nödvändig.

Enligt Halla-aho påverkar beslutet inte hans eller Sannfinländarnas förutsättningar att delta i regeringsförhandlingarna.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning