Halla-aho ser sig som en räddare – hur det än går

Bild: Lehtikuva/Martti Kainulainen

Europaparlamentariker Jussi Halla-aho kandiderar för att bli Sannfinländarnas partiordförande. Han anser att det för partiets trovärdighet skulle vara katastrofalt om Terho enhälligt applåderas fram som ordförande.

Jussi Halla-aho ordnade ingen presskonferens för att avisera att han ställer upp i ordförandekampen. I stället publicerade han en video på Youtube och partitidningen Suomen Uutisets webbplats. Den senare gick inte att komma in på, sannolikt för att besökarna var så många.

På det här sättet slapp Halla-aho uppträda inför en levande publik av frågvisa journalister. Eller så kunde han delta i Europaparlamentets session som inleds i Strasbourg i dag.

Halla-aho sa att hans främsta motiv när han i december meddelade att han överväger att ställa upp som ordförandekandidat var att utmana den sittande partiledningen, i första hand Timo Soini. Det är enligt Halla-aho inte sunt med en partiledning som aldrig känner sig hotad.

När nu Soini kommer att träda tillbaka har Jussi Halla-aho ett nytt motiv för att kandidera. Det handlar om att Sampo Terho framstår som partielitens favorit som ny ordförande. Halla-aho anser att det vore katastrofalt för både Sannfinländarna som parti och för Sampo Terho om Terho väljs till ordförande som den gamla ledningens kronprins. Det skulle allvarligt underminera partiets och Terhos egen trovärdighet, resonerar Halla-aho.

Men hans kandidatur handlar inte enbart om en räddningsaktion, även om konstellationen är tacksam. För hur det än går i ordförandevalet så kan Halla-aho se sig som en segrare. Antingen vinner han över Terho och blir ordförande – eller så vinner Terho, men då har Halla-aho ändå räddat partiets och Terhos trovärdighet.

Det handlar ändå inte enbart om konstellationer och trovärdighet utan också om politik.

Jussi Halla-aho menar att Sannfinländarna under Soinis styre varken i ord eller i handling har motsvarat väljarnas önskemål. Han har en annan åsikt än Timo Soini, som senast i lördags underströk att Sannfinländarnas plats är i regeringen. Halla-aho menar att man kan påverka det viktigaste – invandringspolitiken – både i regeringen och i oppositionen.

För Halla-aho är invandringspolitiken och nationalismen det viktigaste. Han räknade upp de främlingsfientliga och extremnationalistiska europeiska och nordiska partierna som exempel – och uppenbarligen som samarbetspartner. Hittills har Sannfinländarna inte velat associeras till exempel med franska Front National eller Sverigedemokraterna.

Det är omöjligt att bedöma om Sampo Terho eller Jussi Halla-aho kommer att gå segrande ur kampen. Andra kandidater har också anmält sig – men kampen går mellan de här två. Väldigt mycket beror på hur många och vilka partimedlemmar som kommer att delta i partikongressen i Jyväskylä i juni. Alla som har blivit medlemmar och betalat sin medlemsavgift i tid får rösta.

Om Terho väljs framstår Sannfinländarna troligen som ett mera allmänpolitiskt parti än om Jussi Halla-aho blir vald, även om båda uppger att de står varandra politiskt nära.

Susanna Ginman Chef för opinionsavdelningen

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning