Halla-aho och retorikens moment 22

Att både definiera retoriken, och säga att det är massmedia som frågar efter den, är Sannfinländarnas ordförandes bravur.

Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho avfärdar nyheterna att det skulle finnas kopplingar mellan Sannfinländare och högerextrema rörelser. Enligt bland annat HS hade Sannfinländare marscherat i samma tåg som nynazistiska NMR i Åbo på årsdagen efter terrorattacken.

Halla-aho tog själv upp saken i sitt tal inför riksdagsgruppens sommarmöte på torsdagen. I talet sade han:

– I förrgår har Yle, och i dag HS framfört ogrundade insinuationer om extremgrupper och Sannfinländarna. Den här typen av informationspåverkan kommer att fortsätta fram till valet i tron att repetition får lögn att bli sanning. Vi håller ögonen på bollen, och låter inte fejknyheter påverka verksamheten.

Då frågan togs upp av journalister på presskonferensen efteråt svarade Halla-aho:

– Intressant, att varje gång man nämner massmedia så blir massmedia eld och lågor, som om det inte fanns verkliga politiska frågor att diskutera.

Ett annat exempel:

I inledningen av sitt tal hade Halla-aho sammanfattat partiets värdegrund och sagt att det är det nationella intresset och den inre solidariteten. "Om vi vill ta hand om den lilla människan med våra begränsade resurser kan vi inte utvidga kundkretsen. Finland är inte skyldigt till världens problem", sade Halla-aho, och lite senare:

– Våra konkurrenter frågar sig varför vi talar så mycket om invandring. Svaret är att vi inte alls talar för mycket om det, däremot måste vi öppna upp för våra väljare varför vi talar om det, vad det betyder för befolkningen och ekonomin.

Under presskonferensen fick så Halla-aho en fråga också om detta: Varför han ibland avfärdar att Sannfinländarna skulle tala för mycket om invandring, och nu både pratar om invandring och säger att det inte alls talas för mycket om det.

Halla-aho svarade med att det är massmedia, som av alla frågor han svarar på alltid väljer ut det som handlar om invandring.

Ett moment 22 är ett cirkelresonemang, känt från Joseph Hellers bok med samma namn. Man kan inte ta sig ur ett cirkelresonemang – det är som en fälla.

En journalist som frågar om det Halla-aho själv tagit upp försätter sig i den fällan. Han får både tala om det och vara den som egentligen inte var särskilt intresserad av det, om det inte var för denna erbarmliga massmedia.

Andra alternativet är att låta det passera.

Sylvia Bjon Reporter

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00