Halla-aho tar över först om Rinne misslyckas

Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho var röstkung i riksdagsvalet och fick 30 527 röster. Sannfinländarna blev det näst största partiet med ett väljarstöd på 17,5 procent. Bild: SPT/Linnea de la Chapelle

Om SDP:s ordförande Antti Rinne skulle misslyckas med att bilda regering går turen till det näst största partiets ordförande Jussi Halla-aho (Sannf).

Regeringssonderingarna inleds alltid av det partiets ordförande som fått flest mandat i riksdagsvalet. På fredag skickar SDP:s ordförande Antti Rinne ut ett batteri med frågor till alla riksdagsgrupper. Han inväntar svar på sina frågor senast på tisdag. Han hoppas kunna sammankalla några partier till regeringsförhandlingar i början av maj efter att ha analyserat svaren.

Men regeringsförhandlingarna förutspås bli svåra. Om Rinne av någon anledning skulle misslyckas, går turen till det näst största partiets ordförande, alltså Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho.

Enligt Lauri Karvonen, professor emeritus i statskunskap, är det här en överenskommelse som partierna gjorde för att klargöra grundlagens paragraf 61. Det har aldrig hänt att det största partiets ordförande skulle ha misslyckats med regeringsbildningen under den tid som den nuvarande grundlagen från 2002 har varit i kraft.

– Det är en mycket stark tradition som man inte i första taget bryter mot. Men i princip är det möjligt, och måste också vara det, säger Karvonen.

Riksdagen väljer statsminister, som republikens president därefter utnämner till uppdraget. De övriga ministrarna utnämns av presidenten i enlighet med den valda statsministerns förslag.

Om statsministerkandidaten vid en öppen omröstning i riksdagen har fått mer än hälften av de avgivna rösterna, väljs hen till statsminister. Riksdagen röstar vid behov två gånger i sluten omröstning. Om statsministerkandidaten inte heller nu får mer än 50 procent av rösterna följer en öppen omröstning. Inget av det här har ändå enligt Karvonen någonsin hänt. I praktiken har man redan bäddat för allt i regeringsförhandlingarna.

– Det kan ju förstås krisa till sig någon gång allvarligt, då finns dessa alternativ. Men det är osannolikt att det skulle ske i år, säger Karvonen.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning