Halla-aho: "Marin hör till extremvänstern"

Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho klassar statsminister Sanna Marin (SDP) som en del av extremvänstern. Bild: Mikael Sjövall/SPT

Oppositionen betraktar de nya ministerutnämningarna som en fars.

Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho kritiserar i synnerhet kommunminister Sirpa Paateros (SDP) återkomst till regeringen.

– För bara knappt två veckor sedan hade Paatero inte statsministerns förtroende på grund av sin hantering av poststrejken och nu återvänder hon som minister. Det är ju lite intressant, säger han.

Enligt Halla-aho är det också tveksamt att Rinne tar plats i riksdagens presidium som förste vice talman. Valet av vice talman sker på onsdag.

– Frågan är om han klarar av att vara tillräckligt neutral som talman efter allt det som har hänt. Jag antar att utnämningen är Socialdemokraternas sätt att knäppa Centern på näsan, säger Halla-aho.

Hur ser du på statsminister Sanna Marins politiska linje?

– Om vi granskar hur hon har röstat i riksdagen och hur hon har svarat i kandidattest så verkar hon höra till extremvänstern, alltså till samma kategori som Vänsterförbundets ordförande Li Andersson och De grönas ordförande Maria Ohisalo. Jag antar att SDP vill stoppa flykten från partiets vänsterfalang genom att välja henne.

Kai Mykkänen, som är ordförande för Samlingspartiets riksdagsgrupp påtalar också regeringens vänsterprofilering.

– Marin är rödgrönare än Rinne, vilket sätter en hård press på Centerns ordförande Katri Kulmuni. Centern valde att fortsätta som en garant för en rödgrön regering. Kulmunis och Marins inbördes dynamik kommer att vara avgörande för den nya regeringens livstid, säger Mykkänen.

Fars utan like

Samlingspartiet vill inte släppa härvan kring poststrejken, trots att Marins regering nu börjar från ett rent bord.

– Nog är det ju märkligt att Paatero först förlorar regeringens förtroende och tvingas avgå för att hon har tänjt på sanningen. Sedan kommer hon tillbaka som minister en dryg vecka senare. Det bästa vore att Paatero medgav sitt fel. Vi tänker hålla den här frågan på agendan, säger Mykkänen.

Sannfinländarnas riksdagsledamot Ritva Elomaa betraktar ministerutnämningarna som en fars utan like.

– Det här är rena rama teatern. Ingenting har ju förändrats i grunden. Väljarnas förtroende för politiken undergrävs när regeringen agerar så här, säger Elomaa.

Något tätare samarbete mellan Sannfinländarna och Samlingspartiet i nästa veckas interpellation är ändå inte att vänta.

– Man vet inte vad som rör sig i samlingspartisternas huvuden. Partiet agerar som en vindflöjel, säger Elomaa.

Hennes partiordförande uttrycker sig mer diplomatiskt.

– Vi samarbetar från fall till fall i olika sakfrågor, men vi har en helt olika syn på till exempel klimatpolitiken, invandringsfrågan och privatiseringen av offentliga tjänster, säger Halla-aho.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning