Halla-aho: "Vi är beredda att samarbeta med vem som helst"

Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho på partiets valvaka. Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

"Tsunami, tsunami", skanderade Sannfinländarna på valkvällen. Partiets väljarstöd är på samma nivå som 2015 – trots att partiet splittrats i två.

Sannfinländarnas valvaka på nattklubben Apollo exploderade i glädje när förhandsrösterna publicerades. Men det var inte partiets eget resultat som fick partifolket att jubla mest – i stället hurrades det vilt åt Blå framtids magplask.

Sannfinländarna splittrades i två när den mest invandringskritiska falangens ledare Jussi Halla-aho blev ordförande 2017. Nu ser det ut som Sannfinländarna under Halla-ahos ledning har ungefär samma stöd som i förra valet 2015, medan Timo Soinis arvtagare Blå framtid försvinner.

Sannfinländarna ser ut att bli näst störst efter SDP och Halla-aho själv att bli den som fått flest röster i hela landet.

– Jag hoppas att det här lär en läxa om ödmjukhet och tar vissa människor tillbaka ner på jorden, var Halla-ahos hälsning till Soini.

Sannfinländarna är beredda att samarbeta med alla traditionellt stora partier, enligt Halla-aho. Partiledningen kommer att träffas på måndag och tisdag och diskutera eventuella regeringsförhandlingar.

– Vi har gjort klart att vi är beredda att samarbeta med vem som helst, men inte till vilket pris som helst.

Tre ämnen är viktiga för Sannfinländarnas väljare, enligt Halla-aho: invandringen, klimatpolitiken och pensioner.

Halla-ahos intervju med danska Politiken tidigare i veckan har väckt uppmärksamhet. Där antydde han att han kanske inte fortsätter som ordförande efter sommaren.

Vad säger du efter dagens resultat?

– Det jag försökte säga till Politiken, men inte riktigt lyckades, är att jag fattar mitt beslut om ordförandeskapet efter vårens båda val och delvis utifrån valresultaten. Jag har ännu inte fattat beslutet, jag gör det efter EU-valet. Om jag upplever att mitt ordförandeskap gynnar partiet, då söker jag fortsättning.

Är det inte trevligt att vara ordförande i dag?

– Det passar för människor som älskar sin egen röst och gillar att vara framme. Jobbet har sina goda sidor, som den här dagen, men det är ett slitsamt arbete och passar bättre för någon som är mer utåtriktad.

Om ni är med i nästa regering, driver du några ändringar i svenska språkets ställning?

– Ja. Vi anser att tvångssvenskan, alltså obligatorisk undervisning av det andra inhemska språket, ska slopas i alla stadier. Vi ska också slopa den obligatoriska tjänstemannasvenskan på universitetet och kravet att tjänstemännen talar det andra inhemska. Det kommer inte att påverka svenskspråkigas liv, för servicen kan ordnas på andra sätt.

Partitjänstemannen Matti Putkonen försökte lansera ett nytt ord för en enorm och överraskande valframgång, efter "jytky" i valet 2011. Han valde ett ord som efter naturkatastrofen 2004 även har väldigt negativa associationer: tsunami. "Tsunami, tsunami", skanderade partifolket som samlats på Apollo – där gratis alkohol i baren bidrog till feststämningen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning