Halla-aho föreslår förändringar i regeringsbildningen

Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho säger att regeringsbildningsprocessen i Finland gör politiken oförutsägbar och tär på väljarnas konsumentskydd. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Med tanke på väljarnas konsumentskydd är det helt klart ett problem att nästan alla partier kan alliera sig med varandra, sade Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho i sitt förstamajtal.

Jussi Halla-aho, ordförande för Finlands näst största parti Sannfinländarna, anser att den finländska regeringsbildningsprocessen borde uppdateras. I sitt förstamajtal i Helsingfors presenterade Halla-aho olika förslag på hur den finländska regeringsbildningen kunde skötas.

– Med tanke på väljarnas konsumentskydd är det helt klart ett problem att nästan alla partier kan alliera sig med varandra. Likaså är det ett problem om alla vägrar samarbeta med ett visst parti, sade Halla-aho.

Enligt Halla-aho gör Finlands flerpartisystem i kombination med en regeringsbildningsprocess där alla partier deltar politiken oförutsägbar. Han anser att Finland borde gå över till en liknande blockpolitik som Sverige hade i många år eller till ett system där det största partiet bildar en minoritetsregering som förankrar sina beslut i riksdagen.

Halla-aho kom också med ett tredje förslag. Det gick ut på att de två eller tre största partierna automatiskt skulle bilda regering.

– På så sätt skulle åtminstone de största väljargruppernas synpunkter alltid vara representerade, sade Halla-aho.

I den modellen skulle Finlands nästa regering bestå av SDP, Sannfinländarna och Samlingspartiet, men i nuläget verkar den koalitionen inte sannolik. Efter att riksdagspartierna svarat på regeringssonderaren Antti Rinnes (SDP) frågor bedömde bland annat Göran Djupsund, professor emeritus i statskunskap, att SDP och Sannfinländarna knappast kommer att ingå i samma regering.

Pik mot Blå framtid

I sitt tal listade Halla-aho också Sannfinländarnas knäckfrågor i regeringsbildningen. Enligt partiet får alltför ambitiösa klimatmål inte äventyra industrins och företagens verksamhetsförutsättningar. Sannfinländarna vill också minska på levnadskostnaderna för små- och medelinkomsttagarna och vidta målmedvetna åtgärder för att minska på invandringen till Finland.

Halla-aho passade också på att rikta en pik mot Blå framtid som grundades av en utbrytargrupp från Sannfinländarna. Blå framtid tappade alla sina riksdagsledamöter i riksdagsvalet.

Halla-aho nämnde inte Blå framtid vid namn men hänvisningen var tydlig.

– Ett val kan aldrig gå så dåligt att det inte skulle kunna gå ännu sämre. Ett undantag till detta är kanske en situation där ett parti inte får en enda riksdagsledamot. Sämre än det kan det inte gå, men det är sällsynt.

Huhtasaari hyllade skogsindustrin och jordbruket

Också Sannfinländarnas vice ordförande Laura Huhtasaari höll ett tal på onsdagen. Huhtasaari höll sitt förstamajtal i Björneborg, och betonade bland annat skogsindustrins och jordbrukets betydelse för Finland.

– Finland borde ha krävt full kompensation av EU för de konsekvenser som sanktionerna mot Ryssland har haft för det finländska lantbruket. Det har sagts att Finland har ett stort förtroendekapital i EU eftersom vi alltid ger oss redan innan förhandlingarna i Bryssel börjat, sade Huhtasaari.

– Sannfinländarna godkänner inte att det blir allt svårare att bedriva jordbruk i Finland. Redan ur ett ekologiskt perspektiv är det ohållbart om allt mer kött, grönsaker och andra lantbruksprodukter importeras till Finland med fartyg och långtradare från fjärran länder.

Huhtasaari ställer upp i Europaparlamentsvalet i slutet av maj. I sitt förstamajtal lovade hon arbeta för en nedmontering av EU:s inflytande om hon blir invald.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning