Halla-aho besviken på C och Saml: "Märkligt med kraftigt röd regering"

Riksdagsvalet gick bättre än väntat för Sannfinländarna. Det konstaterar partiets ordförande Jussi Halla-aho på lördagens partifullmäktigemöte. Bild: Linnea de la Chapelle/SPT

På lördagen samlades Sannfinländarna till partifullmäktigemöte. Partiets ordförande Jussi Halla-aho hoppas att de andra partierna ska börja ta dem på allvar.

Jussi Halla-aho öppnade Sannfinländarnas fullmäktigemöte på lördagen med att konstatera att partiet gjorde ett strålande riksdagsval.

– Om valet skulle ha ordnats en vecka senare skulle vi ha blivit det största partiet. Men vem som sitter i regeringen beror på de andra partiernas samarbetsvilja, inte huruvida man är det största partiet.

Han är besviken på att Centern och Samlingspartiet tydligt har tagit avstånd från Sannfinländarna. Enligt honom var det tydligt att ingen ville ha med dem i de egentliga regeringsförhandlingarna.

– De icke-rödgröna partierna – Sannfinländarna, Centern och Samlingspartiet – har en tydlig majoritet i riksdagen. Med det i åtanke är underligt att den tilltänkta regeringskoalitionen är så kraftigt röd, säger Halla-aho.

– Rinne har ändå inte så många andra alternativ för att få ihop en regering. I den bemärkelsen är det troligt att han lyckas.

Sannfinländarna förbereder sig alltså redan för att fortsätta som oppositionsparti. Enligt Halla-aho kommer partiet att föra sakpolitik i oppositionen och inte klanka på regeringen av principskäl.

– Det ser ut som att vi får en regering som är fientlig mot företagande och industrin och som finansierar sina vallöften med högre skatter och försämrar landets konkurrenskraft av klimatskäl.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning