Halla-aho berättar varför han vägrade svara på obekväma frågor om gamla blogginlägg

Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho presenterade partiets Europavalskandidater på torsdagen. Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

Sannfinländarnas ordförande tar inte avstånd från sina tidigare kommentarer.

På torsdagen vägrade Jussi Halla-aho att svara på en fråga om sina gamla blogginlägg på en presskonferens. I en uppdatering på Facebook skriver Halla-aho att journalisterna har ställt samma frågor vid varje val sedan kommunalvalet 2008.

– Att journalisterna går till angrepp med samma citatlista är en ritual och besatthet, inget mer.

Han skriver att en del av citaten har varit ogenomtänkta och att en del är sådana som en vanlig människa tillåts säga, men inte en politiker. Enligt Halla-aho låter en del av skriverierna hemska när de är tagna ur sin kontext, men enligt honom har vissa ändå en poäng.

– Därför kan jag inte ta avstånd från allt på citatlistan. Jag vill inte använda hela tillställningen som handlar om EU-valet för att gå igenom bakgrunden till enskilda citat, skriver Halla-aho.

Citaten är däremot aktuella för regeringsbildningen, enligt Helsingin Sanomat som ställde frågan. SDP:s ordförande Antti Rinne har refererat till Halla-ahos bloggtexter och sagt att det finns stora skillnader i deras synsätt eftersom Halla-aho fortfarande inte har tagit avstånd från texterna.

LÄS OCKSÅ Jussi Halla-aho har återupptagit sin kontroversiella blogg

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning