Halla-aho bäddar för att landa på fötterna

Sannfinländarna blev näst största parti i riksdagsvalet efter Socialdemokraterna. Bild: Lehtikvua / Teemu Salonen

Kompromissviljan också i invandringsfrågor kan tyckas förvånande, men är inte det.

Sannfinländarnas resultat i riksdagsvalet kan inte förbises och regeringssonderingen involverar i början alla partier.

Också Sannfinländarna har definierat sina kärnfrågor – särskilt invandringen – men de senaste dagarna talat om kompromissmöjligheter.

En sådan kompromiss kunde gälla också invandringen, där Sannfinländarnas linje varit att humanitär invandring borde stoppas helt och hållet. En möjlig kompromiss kunde vara att minska den humanitära invandringen, signalerar han och gör också skillnad till invandring från närområden som Ryssland.

Läs också: "Hur kan en så här dålig och tråkig ordförande få så många röster?"

Kompromissviljan ska förstås läggas in i en kontext. Redan den förra regeringen skärpte invandringspolitiken på en lång rad olika sätt, på Sannfinländarnas initiativ. Utrymmet för att bli ännu strängare är snävare.

En annan kontext är att Sannfinländarna visar regeringsvilja, i ett läge där partiet inte har något att förlora. Ju mer Sannfinländarna visar kompromissvilja, desto mer bränsle blir det för deras väljare om partiet ändå landar utanför regeringen. Och det är sannolikt att det gör – Antti Rinne skulle knappast ha vädrat sin aversion mot Halla-ahos tidigare bloggskriverier om han tänkt äta upp sina ord. Det kan också bli svårt att få ihop en majoritetsregering med andra partier.

Sannfinländarna har alltså en plan för att landa på fötterna också efter all sin kompromissvilja. Berättelsen om att de andra partierna utesluter dem och sysslar med stigmatisering kan fortsätta.

Dessutom har Halla-aho vid flera tillfällen talat om att målet också är att påverka andra partiers politik och normalisera sin invandringsfientliga linje. Förlagor är Danmark och Österrike. Om Sannfinländarna blir det största oppositionspartiet, så kan regeringspartierna börja ändra sin linje för att inte läcka väljarstöd, kalkylerar den sannfinländska partiledaren. Han bäddar för att landa på fötterna i vilket fall som helst.

Sylvia Bjon Reporter

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning