Massavhoppet överraskar Halla-aho – "Det känns inte alls bra"

Det känns inte alls bra, säger Sannfinländarnas nya ordförande Jussi Halla-aho om det stora avhoppet från partiets riksdagsgrupp. Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

Sannfinländarnas nya ordförande Jussi Halla-aho hade räknat med enstaka avhopp efter veckoslutets partimötet. Men det stora antalet förvånar honom.

Två timmar efter att den sannfinländska riksdagsgruppen hade spruckit gav den nya partiordföranden Jussi Halla-aho sin syn på de senaste dagarnas turbulens. Vid riksdagsguppens möte tidigare på dagen hade 21 ledamöter utan förvarning trätt fram och lämnat in sin avskedsansökan.

22 sannfinländare har meddelat att de lämnar Sannfinländarnas riksdagsgrupp:

Simon Elo

Sampo Terho

Vesa-Matti Saarakkala

Kimmo Kivelä

Timo Soini

Jari Lindström

Martti Mölsä

Ari Jalonen

Anne Louhelainen

Kari Kulmala

Pirkko Mattila

Jussi Niinistö

Ritva Elomaa

Kaj Turunen

Tiina Elovaara

Lea Mäkipää

Hanna Mäntylä

Maria Lohela

Reijo Hongisto

Pentti Oinonen

Veera Ruoho

Arja Juvonen

– Visst hade jag väntat mig att enstaka ledamöter efter partikongressen skulle dra den slutsatsen att Sannfinländarna inte längre är deras parti, men jag har inte väntat mig att de skulle vara så här många och att det skulle gå till på det här sättet. Det kändes inte alls bra.

Halla-aho kallar avhoppen en historisk ironi med tanke på tidigare ordföranden Timo Soinis uttalanden om avhoppare. Soini skrev i början av juni i sin blogg att han tycker att avhoppare är förlorare.

Halla-aho påminde om att Soini självmant valde att lämna partiordförandeposten och att det ingalunda var Halla-aho som utsett den nya partiledningen, utan fältet.

– Vad gäller ordförandevalet är vi Finlands mest demokratiska parti. Om det här är avhopparnas uppfattning om att respektera ett demokratiskt val, så har jag en annan uppfattning.

Enligt Halla-aho sker ett avhopp av den här omfattningen knappast utan att det har planerats och diskuterats på förhand.

Från 38 till 15

I 2015 års riksdagsval fick Sannfinländarna 38 ledamöter. För ett år sedan lämnade Maria Tolppanen partiet och gick över till SDP. Och efter gårdagen återstår bara 15 ledamöter, vilket betyder att gruppen är lika stor som De grönas riksdagsgrupp.

Den nya ordföranden säger att Sannfinländarna fortfarande står bakom sitt program från valet 2015.

– Från denna fosterländska, nationellt sinnade, invandrar- och EU-kritiska grund fortsätter vi vår verksamhet och går även till framtida riksdagsval.

Halla-aho redogjorde också för hur han på måndagen gått till diskussionen med statsminister Juha Sipilä (C) och finansminister Petteri Orpo (Saml), med sikte på en fortsatt sannfinländsk regeringsmedverkan.

– Jag gjorde det klart för dem att vi accepterar regeringsprogrammet sådant som det är, men jag krävde att de frågor som är centrala för oss – invandringen och EU-frågor – ska tas större hänsyn till.

Han konstaterade besviket att det inte räckte för Sipilä och Orpo att partiet lovar följa regeringsprogrammet.

– Vi har beskyllts för att ha orsakat regeringskrisen, men faktum är att vi slängdes ut för att vi krävde att regeringsprogrammet bör följas.

"Beslutet redan fattat"

Enligt Halla-aho är uppenbart att beslutet att avsluta regeringssamarbetet med Sannfinländarna fattades redan under veckoslutet efter partiets val av ny ledning.

– Från andra partier har vi fått höra att det hänger på personerna – inte enbart min person, utan också vice ordförandena. Därför hade måndagens diskussion ingen betydelse för slutresultatet.

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning