Sannfinländarna avskedade avhopparna

Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho. Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

Jussi Halla-aho, Sannfinländarnas nyvalda ordförande, säger att partistyrelsen beslutat skicka ett brev till alla riksdagsledamöter som hoppat av partiets riksdagsgrupp.

I brevet meddelas att deras agerande skadat partiet och att deras partimedlemskap upphör.

Enligt Halla-aho har de ledamöter som får brevet till slutet av månaden bestrida beskedet. Partistyrelsen uppmanar fullmäktigegrupperna att säga upp personerna som hoppat av dem.

– Besluten var enhälliga, konstaterade Halla-aho.

Efter ordförandevalet i förra helgen hoppade 20 riksdagsledamöter av partiets riksdagsgrupp och grundade en egen grupp, Nytt alternativ. Halla-aho uppger att tre av avhopparna redan meddelat att de lämnar partiet.

Avbrytargruppen Nytt alternativs ordförande Simon Elo sade redan tidigare i dag att han och ett antal andra i gruppen lämnat in sina avskedsansökningar till Sannfinländarna.

Omvälvningarna i partiets led är inte över ens efter alla avskedanden och avskedsansökningar. Enligt Jussi Halla-aho sitter flera personer som kan misstänkas ha skadat partiets rykte i ledande positioner inom partiet. Halla-aho har inte nämnt några namn.

– Jag menar personer som varit med på att egga upp det nu avsvalnade upproret, vilket ser ut att vara begränsat till riksdagsgruppen.

"Vår dörr är öppen"

Sannfinländarnas riksdagsgrupp krympte till mindre än hälften av vad den varit då ledamöter hoppade över till Nytt alternativ och lämnade partiet. Men inte alla avsked är nödvändigtvis slutgiltiga. Enligt Halla-aho användes skrämseltaktiker för att få vissa medlemmar att byta grupp. En del av avhopparna kunde enligt Halla-ahos mening återvända till Sannfinländarna.

– Vår dörr är öppen. Vi är beredda att diskutera saken med dessa människor. Några hoppade av för att främja sin egen ställning. De kommer inte tillbaka.

Även partiets medlemsantal har skiftat under veckans lopp. Cirka 150 partimedlemmar har lämnat Sannfinländarna. Å andra sidan har cirka 180 människor sökt partimedlemskap. Ansökningarna hade inte hunnit behandlas innan veckoslutet, med motiveringen att det var för många viktiga saker på gång och för många ansökningar för det.

Niikko blir kvar, Ruoho och Juvonen utan grupp

En av avhopparna är Nytt alternativs ledamot Kaj Turunen som redan i går skrev på Twitter att han gått ur partiet, lokalföreningen och fullmäktigegruppen. Turunen uppger att han grundat en ny fullmäktigegrupp, Suomi 100, i Nyslott.

Riksdagsledamot Mika Niikko uppgav på fredagen att han fortsätter i Sannfinländarnas riksdagsgrupp. Niikko sade att Sannfinländarna är det parti till vilket hans väljare gett sin fullmakt.

– Jag förde dessa diskussioner eftersom jag på allvar övervägde att inte fortsätta i någondera gruppen.

Niikko anser att partiets riktlinjer inte har förändrats i och med att Jussi Halla-aho valdes till ordförande. Han uppger att Sannfinländarna fortfarande står för samma värderingar som förr.

– Vi har nolltolerans när det kommer till rasism, försäkrade han.

Rätten har varit av annan mening vad gäller rasism. Både Halla-aho och andre vice ordförande Teuvo Hakkarainen har dömts för hets mot folkgrupp.

Riksdagsledamot Veera Ruoho berättade på fredagen att hon officiellt lämnat Sannfinländarnas riksdagsgrupp. Ruoho sade till FNB att hon gjort upp saken med gruppens generalsekreterare Antti Valpas. Ruoho säger att hon vill tänka på framtiden i fred.

Arja Juvonen, som också lämnat gruppen, uppgav redan tidigare att hon inte tänker ansluta sig till Nytt alternativ-gruppen. Hon sade till FNB att hon fattar beslutet om vilken riksdagsgrupp hon går med i innan midsommar.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning