Håll koll på dessa idrottare i inomhus-FM

Lotta Harala och Nooralotta Neziri drabbar samman på 60 meter häck. Bild: Martti Kainulainen

Friidrottens inomhus-FM avgörs under veckoslutet i Jyväskylä.

Friidrottens inomhus-FM avgörs under veckoslutet i Jyväskylä. Två veckor senare är det dags för EM i Belgrad. Här är FM-helgens toppar:

Damernas korta häck

Nooralotta Neziri och Lotta Harala är redan klara för inomhus-EM i början av mars. Neziri har haft en svår hallsäsong men 8,12 på 60-metershäcken förra helgen i Tammerfors är hoppingivande. Hon har ännu 15 hundradelar ner till sitt två år gamla nationsrekord.

Neziri är favorit men bakom henne är det en tuff kamp om medaljerna – och en kamp mot EM-gränsen. Harala har klarat gränsen (8,20) och Reetta Hurske (8,21 i år) är farligt nära att kirra en EM-biljett.

Tresteg

Unga Simo Lipsanen slog Johan Meriluotos nationsrekord då han förra helgen noterades för 16,76. Återstår att se om det bara var en engångsföreteelse eller om 21-åringen faktiskt funnit storformen.

I damtävlingen är Kristiina Mäkelä ute efter 14-metersgränsen. Mäkeläs målsättning är att komma till EM.

Damernas stav – utan Nikkanen och Murto

Då man talar om damernas stavhopp och FM, handlar det alltid om en duell mellan Minna Nikkanen och superlöftet Wilma Murto. Men inte den här helgen. Duon står över FM och lämnar kampen om FM-guldet öppen. En intressant kandidat är Esbo IF:s 16-åriga Saga Andersson, som i början av februari gick över 420 och är därmed världsetta i 17-åringarnas statistik.

Yle TV2 visar FM-tävlingarna på lördag med start klockan 15.05 och på söndag med start klockan 16.45.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning