Håll barn borta från spelautomater

Det är skenheligt att moralisera över tonåringars och äldre ungdomars problem med beroenden om vi låter barnen spela hasardspel i lågstadieålder.

Sista kvällen av sportlovet återvände jag från fastlandet till Åland med färjan från Åbo. I väntan på att köra i land i Långnäs en timme efter midnatt satt jag och läste i en soffgrupp. I något skede fäste jag mig vid att rösterna från spelautomaterna en bit bort lät väldigt barnsliga. Jag gick dit och såg att två pojkar i 10–12-årsåldern spelade på maskinerna där.

Jag frågade hur gamla de var och var deras föräldrar var, och fick svaret att det inte angår mig. Jag påpekade att minderåriga inte får spela för pengar, vilket ju också står att läsa på maskinerna, och när de fattade att jag menade allvar samlade de ihop sina pengar och avvek. Det var säkerligen inte första gången de spelade, de blev varken rädda eller skamsna, sannolikt sökte de sig bara till nästa obevakade spelautomat.

Efter en stund kom tre andra barn dit och började spela, och när jag skickat bort även dem gick jag ner till fartygets information för att anmäla detta. På vägen dit såg jag två barn till spela på maskinerna utanför taxfree-butiken. Några av barnen jag talade med på färjan hade fått pengar av sina föräldrar för att spela.

Kvinnan i infon konstaterade att det var svårt att bevaka spelautomaterna, men att hon skulle skicka väktare för att kolla saken. Under den sista timmen ombord skickade jag bort ytterligare två barn från automaterna, men några väktare såg jag inte till. Som svar på min bekymrade feedback till rederiet fick jag veta att väktarna vid tillfället hade haft andra, mer brådskande uppdrag.

Ju tidigare man utvecklar ett beroende, är det sedan av spel, tobak, alkohol eller droger, desto svårare är det att lämna det senare. Därför finns lagstiftning om åldersgränser för bland annat hasardspel. Det är skenheligt av oss vuxna att moralisera över tonåringars och äldre ungdomars problem med beroenden om vi låter barnen spela hasardspel i lågstadieålder.

Kerstin Kronqvist pensionerad psykiater, Mariehamn

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning