Också andra hälften av mänskligheten har rätt att höras

Bild: Seilo Ristimäki

Det är klart att det handlar om kön, om kvinnors rätt att synas och höras, att ta plats och att vara jämlika i samhället, skriver Emilie Gardberg.

"Mitt" fantastiska Wilson Center i Washington DC driver ett initiativ för kvinnligt ledarskap. Enheten är en av många brännhett aktuella vid tankesmedjan och jag följer ivrigt dess arbete. Den har nyss presenterat ett nyskapande index för att mäta kvinnors inflytande i statlig och kommunal förvaltning världen över.

Av jordens befolkning är 49,57 procent kvinnor. Trots det innehar kvinnor endast 19,4 procent av posterna inom offentlig förvaltning.

Wilson-indexet bygger på ett intressant upplägg. Det mäter inte (bara) hur många kvinnor som styr och ställer i olika positioner, utan kartlägger också deras väg dit och deras faktiska möjligheter att utöva makt i dessa positioner. Det står klart att kvinnor i Norden är lyckligare lottade än i stora delar av världen. Vi existerar, såväl i statligt som kommunalt beslutsfattande.

Globalt sett är kvinnor ofta bättre representerade i de "mjukare" branscherna som hälsovård, utbildning och kultur. Men i Finland pekar indexet på en stark närvaro också i de mera maskulina branscherna som till exempel infrastruktur. Vi är ändå långt ifrån perfekta.

Här på Wilson synliggörs detta med manlig och kvinnlig expertis dagligen. I flera paneler och debatter strävar man efter jämn könsfördelning och eftersom saken är allestädes närvarande kan man också prata om det utan att genast översköljas av kommentarer i stil med "men det finns inga kvinnliga ekonomer" eller "ingen kvinna ställde upp". Man, vi, bör arbeta för en jämn könsfördelning på alla plan.

Nu är det så att jag också är ofantligt irriterad på mig själv. Under fem år i ledningen för Åbofilharmonikerna skulle jag ha haft möjlighet att göra stora saker för större kvinnlig närvaro på den klassiska musikscenen i Finland. Jag noterade i efterhand att en höstsäsong var planerad utan en enda kvinnlig dirigent och de kvinnliga tonsättarna kan räknas på ena handens fingrar. Man kan skylla på en massa saker eller säga, som flera av oss gör, att vi i första hand väljer de bästa artisterna, utan tankar på könsfördelningen. Men så är det ju inte. Kvinnliga dirigenter kämpar med såväl sin personlighet som sitt yttre. En man är karismatisk eller tydlig, en kvinna emotionell eller petnoga. Kvinnor bedöms för hur de klätt sig på podiet medan karlarna kan komma insläntrande i sin femtio år gamla frack utan att någon höjer på ögonbrynen. Och eftersom studievägen till podiet ofta är kantad av gubbar som inte skäms för sina misogyna åsikter så finns det inte heller ett lika stort utbud av kvinnliga dirigenter att börja med.

Kaija Saariaho sade i en intervju för amerikanska rundradiobolaget NPR inför premiären på L'Amour de loin för ett år sedan att hon ville tala om sin musik, inte om att hon är kvinna. Och det unnar jag henne. Men samtidigt måste vi prata om det. Susanna Mälkki blev på just den premiären den fjärde kvinnliga dirigenten genom tiderna att dirigera i Metropolitans orkesterdike. Kaija Saariaho blev samtidigt den andra kvinnliga tonsättaren vars verk uppfördes på den scenen, efter en paus på 113 år. Det är klart att det handlar om kön, om kvinnors rätt att synas och höras, att ta plats och att vara jämlika i samhället. I slutet av intervjun medger Saariaho att diskussionen tydligen är viktig, eftersom vi tampas med samma kvinnofrågor nu som hon mött redan för 35 år sedan. Hälften av mänskligheten har någonting att säga, konstaterar hon rätt och slätt. Så enkelt är det.

Emilie Gardberg är stipendiat vid Wilson Center i Washington DC där hon undersöker den klassiska musikens transformativa kraft samt kvinnligt ledarskap.

Emilie Gardberg kolumnist

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning